Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προβόπουλος: Ορατή πλέον η έξοδος της χώρας από την κρίση

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο της από το ευρώ

stournaras-provopoulos

H προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση είναι πλέον ορατή, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο της από το ευρώ. Τελικώς όμως, όπως είπε, η καταστροφή αποτράπηκε με τη βούληση του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τη στήριξη των εταίρων. Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής η ΤτΕ άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων. Απέτρεψε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, και το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε σε νέες βάσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανάκαμψη και στη συνέχεια σε δυναμική ανάπτυξη, αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.

By