Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προγράμματα κατάρτισης ύψους 600 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για ανέργους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά

samaras 3

Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης που θα απευθύνονται σε 145.000 νεοπροσλαμβανόμενους και μακροχρόνια ανέργους, επισημαίνοντας πως «η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε,  το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, που αφορά σε 55 χιλιάδες μητέρες και σε πάνω από 68 χιλιάδες παιδιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

• Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις την περασμένη Δευτέρα και θα αφορά σε 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.
• Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και
• Μέσα στο Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ως 29, ετών ειδικά για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού. Μέρος απ’ αυτούς μάλιστα για το χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων.
Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Περιλαμβάνουν ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.
Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1740 με 1950 ευρώ.
• Παράλληλα το Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους – αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή  νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο – συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.

«Όλα αυτά τα προγράμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν. Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως».

vroutsis1

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:  «Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους που έρχονται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα που διαθέτουμε εργαλεία παρατηρήσαμε ότι το 20% των νέων ανθρώπων, των νέων παιδιών που αναζητούν εργασία και εμπλέκονται με τα προγράμματα αυτά αξιοποιώντας το, παραμένουν στις θέσεις απασχόλησης»

By