Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προγραμματική συμφωνία μεν, ονομαστική ψηφοφορία δε

Της Γεωργίας Σαδανά

fosphotos.com | Philippos Messinis
fosphotos.com | Philippos Messinis

Να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα, αλλά και το κυβερνητικό διαπραγματευτικό μέτωπο απέναντι στην τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους επιθυμεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συντασσόμενος απόλυτα στη στάση της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση. «Αν το μέτωπο δεν είναι αρραγές, δεν υπάρχει», επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Βενιζέλος.

Η σύγκληση επιχειρημάτων και κινήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποτυπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ενημέρωσε για τις επαφές του αναφορικά με το μεταναστευτικό στον ευρωπαϊκό νότο, μετά και την επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού στην Ιταλία για το ίδιο θέμα.

«Σε σχέση με το μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες εμείς, σας είπα, θέλουμε πάντα ένα ορθό κανονιστικό πλαίσιο που να μη μεταχειρίζεται άδικα και δυσανάλογα χώρες που γεωγραφικά είναι πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα. Εμείς σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος δυσανάλογο, άδικο. Άρα υπάρχει ένα ζήτημα νομοθετικό, κανονιστικό. Υπάρχει κι ένα ζήτημα κονδυλίων, υπάρχει ένα ζήτημα προϋπολογισμού, ένα ζήτημα πρακτικό. Δεν επαρκούν τα κονδύλια αυτά, πρέπει να διατεθούν πολύ σοβαρότερα ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, μαρτυρώντας τον κοινό βηματισμό με τον πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «σκηνικό πρόωρων εκλογών δεν στήνεται, γιατί η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, επαναλαμβάνοντας από την πλευρά του τα 2 «όχι» που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός.

Η κοινή ατζέντα Σαμαρά-Βενιζέλου αναμένεται να τεθεί σήμερα σε νέα, συγκεκριμένη βάση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 2 πολιτικών αρχηγών. Η προγραμματική συμφωνία, δηλαδή ο οδικός χάρτης λειτουργίας της κυβέρνησης θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης, ενώ και οι 2 πλευρές επιθυμούν να στεγανοποιήσουν την ενότητα της κυβέρνησης, μετά την το τελευταίο περιστατικό ενδοκυβερνητικής κρίσης εξαιτίας της τοποθέτησης του υπουργού Άμυνας στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχε ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να καλέσει τον Πρόεδρο και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να ανακαλέσουν τις αθλιότητες», βλέποντας πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μια νέα προσπάθεια πολιτικής στοχοποίησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μετά τους τελευταίους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ενώ είχαν προηγηθεί δημόσιες τοποθετήσεις σειράς στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφραζαν επιφυλάξεις για το θέμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By