Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προειδοποιήσεις Μόσχας προς Κίεβο

«Η Ρωσία διαμαρτύρεται έντονα και απαιτεί να σταματήσουν τα πυρά τα οποία στοχεύουν το ρωσικό έδαφος»

slaviansk-ukraine-filorwsoi

Προειδοποίηση για «συνέπειες» σε περίπτωση που επαναληφθούν επεισόδια όπως τα σημερινά πυρά από ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια απηύθυνε η Μόσχα στο Κίεβο.

«Η Ρωσία διαμαρτύρεται έντονα και απαιτεί να σταματήσουν τα πυρά τα οποία στοχεύουν το ρωσικό έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εάν επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες ενέργειες, όλη την ευθύνη για τις συνέπειες θα φέρουν οι αρχές του Κιέβου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, το μεθοριακό φυλάκιο του Γκούκοβο μπήκε στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου που μάχονται στην ανατολική Ουκρανία τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει το υπουργείο διευκρινίζοντας ότι περίπου 230 Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονταν κοντά στο φυλάκιο όταν σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό. «Κατά τύχη δεν είχαμε θύματα. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Μόσχα έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές ότι τα συνοριακά φυλάκιά της δέχονται πυρά από το ουκρανικό έδαφος, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναγάγει σε βασική προτεραιότητά τους την ανάκτηση του ελέγχου της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών.

 

By