Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Προθέρμανση» για τα υποβρύχια εν αναμονή της μονομαχίας Τσίπρα- Βενιζέλου

Σφοδρή επίθεση αναμένεται να εξαπολύσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στον Ευ. Βενιζέλο, όσο και στον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος θα είναι παρών μόνο στο ψηφοφορία

tsipras_venizelos622

Εν αναμονή της μονομαχίας Τσίπρα- Βενιζέλου εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καυστικός, βάζοντας στο στόχαστρό του εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο και τον Α. Σαμαρά και τους βουλευτές της ΝΔ που είχαν στηλιτεύσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα. Η απουσία μάλιστα, του πρωθυπουργού από τη Βουλή (σ.σ. θα είναι παρών μόνον στην ψηφοφορία) θα αποτελέσει άλλο ένα χαρτί στα χέρια του Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να αναδείξει τι συμβαίνει στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπληρώσει πάντως, πως η κυβέρνηση καταψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλύπτει το σκάνδαλο, ενώ θα αποκαλύψει ότι ουσιαστικά η Άμπου Ντάμπι Μαρ δεν εμφανίστηκε ποτέ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ουσιαστικά τα ναυπηγεία δόθηκαν σε μια θυγατρική της Γερμανικής HDV, η οποία έτσι γλίτωσε την εκτέλεση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, τόκους υπερημερίας, πρόστιμα κ.ά.

Σκληρή αναμένεται να είναι η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου που θα δώσει τα ονόματα εκείνων που κρύβονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα έδωσε νωρίτερα ο πρώτος ομιλητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας , που κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι πάει να στήσει  παιχνιδάκι και εμφυλιοπολεμικό κλίμα για να γίνει η Βουλή αρένα, όταν αυτό που πρωτεύει αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι η σταθερότητα. Ο Π. Ρήγας χαρακτήρισε προκλητικό να αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σύμβαση που διασφάλιζε μέχρι κεραίας το δημόσιο συμφέρον και ότι είναι πρωτοφανές να ζητείται εξεταστική για να διερευνείται η νομιμότητα νόμων που ψήφισε η Βουλή.

avramo-vouli

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εκτέλεση της σύμβασης του 2010, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Σάφα που τον αποδέχθηκαν κάποιοι καλοπροαίρετα με περγαμηνές για εξεύρεση λύσης και η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε τότε άλλη λύση, σε αυτό απέβλεπε εκείνος ο νόμος, στην εφαρμογή του νόμου όμως υπήρξαν δυσκολίες».

Πρότεινε άμεση προσφυγή κατά των ιδιοκτητών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ, με  παράλληλη συγκρότηση κοινής διακομματικής επιτροπής για τον «καταλογισμό ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, που είναι οι ιδιοκτήτες» και πρόσθεσε ότι η επεξεργασία των στοιχείων βρίσκεται στο τελικό στάδιο. «Υπάρχει για ολοκλήρωση της παραλαβής των υποβρυχίων αφού προηγουμένως εντοπιστούν και καταλογιστούν πρόστιμα για τη ζημιά-φθορά των υποβρυχίων από την εγκατάλειψη», επεσήμανε.

«Απορρίπτουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, γιατί το μόνο που εξυπηρετεί είναι οι πολιτικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μια κούφια κλιμάκωση κυβερνητικής κρίσης που θα βλάψει τη χώρα», επεσήμανε νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τασούλας.

Ο πρώτος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως δεν ελέγχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο αρμόδιος υπουργός εκείνης της περιόδου, που ήταν ο Ευ. Βενιζέλος. Απέφυγε μάλιστα, να χρησιμοποιήσει τον όρο «σκανδαλώδης σύμβαση» και επέμεινε περισσότερο στην ανάγκη να εξευρεθεί λύση στα ναυπηγεία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους.  Πάντως, η στάση του Θ. Δρίτσα σχολιάστηκε από τον Π. Ρήγα, λέγοντας ότι ήρθε με «σκυμμένο κεφάλι».

Οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Γ. Νταβρής, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να θεραπευθεί ο καρκίνος της διαπλοκής, «κάποιος να τον κάψει, να τον λιώσει».

panagiotaros-vouli

Υπέρ της πρότασης τάσσεται και η Χρυσή Αυγή με τον Ηλ. Παναγώταρο να χαρακτηρίζει την υπόθεση «διαχρονικό σκάνδαλο», κατηγορώντας παράλληλα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδωσε στέγη «στα λαμόγια που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ».

Πολιτική σκοπιμότητα και δημιουργία εντυπώσεων καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ η Μ. Γιαννακάκη  από την ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζοντας «κάλπικη» την πρόταση του, καθώς «κανένα καινούργιο επιβαρυντικό στοιχείο δεν έχει προκύψει που να την δικαιολογεί». Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» θα ψηφίσει το ΚΚΕ με την Δ. Μανωλάκου  να κάνει λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, τον ευρωμονόδρομο και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το κλείσιμο, την συρρίκνωση και την απαξίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Κατά πλειοψηφία θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Ανεξάρτητων Βουλευτών Θ. Παραστατίδης, ώστε να διερευνήσει η Βουλή την υπόθεση και να μην μείνουν σκιές. Σε αντίθετη κατεύθυνση θα κινηθεί ο Α. Λοβέρδος που θα την καταψηφίσει.

Παπαρήγα: Πολιτικά ρηχή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά ρηχή, χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η Α. Παπαρήγα, δηλώνοντας ωστόσο, ότι το ΚΚΕ θα την υπερψηφίσει, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετική αφετηρία.

Η Α. Παπαρήγα επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε την πρόταση με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, σημειώνοντας με νόημα ότι για το ΚΚΕ στόχος είναι η ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής.

«Αν και η κατάληξη των εξεταστικών επιτροπών δεν είναι ευτυχής, γιατί οι μίζες είναι δύσκολο να περάσουν από τη Βουλή, εμείς θα πούμε ναι», είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, κάνοντας παράλληλα, λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα.

Πάνος Καμμένος: «Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

«Ναι» στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον Π. Καμμένο να αναφέρει ότι πρέπει να σπάσει το απόστημα και να βγει στο φως ποιοι ήταν εκείνοι που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», είπε και πρόσθεσε πως δεν επιτρέπεται κανείς να ψηφίσει υπέρ της συγκάλυψης του σκανδάλου. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανέφερε ότι η ΝΔ που σήμερα λέει όχι στην εξεταστική επιτροπή, μιλούσε πριν χρόνια για σκάνδαλο και τώρα που έγινε συγκυβέρνηση τα βάζει όλα στο συρτάρι.

«Για όνομα του Θεού, τι άλλαξε;», διερωτήθηκε, λέγοντας πως όσο κι αν πάει να καλύψει την υπόθεση το σύστημα, οι αλήθειες θα βγουν.

kammenos600_181213

(Visited 1 times, 1 visits today)
By