Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προκλητικότατες δηλώσεις του Ερντογάν με την Τουρκία να συνεχίζει να «βράζει»

«Θα δώσετε λόγο» το σύνθημα των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης

Okmeydanı'nda izinsiz gösteri

Με νέες κυνικές και εμπρηστικές δηλώσεις επανήλθε ο τούρκος πρωθυπουργός, την ώρα που οι Tούρκοι διαδηλωτές θρηνούν τους δύο νεκρούς που σκοτώθηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης για τους νεκρούς του ορυχείου στη Σόμα και τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. 

Αναφερόμενος στον Ελβάν, ο Ερντογάν είπε: «Θα κάνουμε τελετές κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος; Πέθανε και τελείωσε».

«Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους αιμοδιψείς που χρησιμοποιούν (την τραγωδία στο ορυχείο) ως αφορμή να σπάσουν, να λεηλατήσουν, να επιτεθούν στην αστυνομία και να διαπράξουν φόνο» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του. 

«Περιμένετε η αστυνομία να καθήσει άπραγη στο πλάι και να κοιτάζει; Είμαι έκπληκτος για την υπομονή τους» είπε.

Οι συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών ξέσπασαν λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη και ενώ η οργή των διαδηλωτών βράζει μετά την τραγωδία στο ορυχείο που άφησε πίσω της 301 νεκρούς και τον θάνατο ενός 15χρονου που τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία και πέθανε εννέα μήνες μετά, τον Μάρτιο.

Το κλίμα είναι τεταμένο μετά τον θάνατο δύο διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη. 

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης για να συμμετάσχουν στην κηδεία του 30χρονου Ουγκούρ Κουρτ, του πρώτου θύματος, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που παρακολουθούσε την κηδεία ενός συγγενή του.

«Είχε έρθει χθες για την κηδεία κάποιου άλλου και σήμερα θάβουμε τον ίδιο» είπε ένας από τους συγκεντρωμένους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Οκμεϊντάνι.

Για να διαλύσουν ένα πλήθος που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνησης, οι αστυνομικοί αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα και κατόπιν εναντίον των συγκεντρωμένων, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Κουρτ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Η ανακοίνωση του θανάτου του 30χρονου πυροδότησε νέες κινητοποιήσεις και ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια των επεισοδίων αυτών τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων υπέκυψε στα τραύματά του.

«Κράτος-δολοφόνος» και «Θα δώσετε λόγο» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στη μνήμη του Κουρτ.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου του Ουγκούρ Κουρτ και να εντοπιστεί ο αστυνομικός που πιστεύεται ότι τον πυροβόλησε. Για το λόγο αυτό έχουν κατασχεθεί 20 υπηρεσιακά περίστροφα που θα υποβληθούν σε βαλλιστική εξέταση.

By