Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προκλητικότατος ο Ερντογάν: «Αυτά συμβαίνουν συνεχώς»

Έντονες αντιδράσεις κατά του Τούρκου πρωθυπουργού

turkeys-prime-minister-tayyip-erdogan-c-walks-during-his-visit-soma-district-turkeys

Ως «συνηθισμένα πράγματα» χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν το γεγονός της κατάρρευσης του ορυχείου στην πόλη Σόμα που προκάλεσε το θάνατο σε 100άδες ανθρακωρύχους , ενώ πάρα πολλοί απ΄αυτούς συνεχίζουν να αγνοούνται.

Απαντώντας στις επικρίσεις των συνδικάτων που μιλούν για έλλειψη βασικών κανόνων ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υγειονομικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια είχαν γίνει στην πόλη Σόμα στον Μάρτιο.

Ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση ελάμβανε επαρκή μέτρα ασφαλείας. Δίνοντας παραδείγματα εκρήξεων σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι συνηθισμένα».

«Αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν συνεχώς. Δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε ως απίθανα. Είναι συνηθισμένα πράγματα. […] Δεν συμβαίνουν μόνο σε ανθρακωρυχεία, αλλά και αλλού, είπε ο Ερντογάν, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόμα.

Τούρκους να μην πάρουν μέρος στις διαμαρτυρίες.

Ο Ερντογάν προσπάθησε, πάντως, να καθησυχάσει τις ανησυχίες.

«Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι θα ερευνηθούν τα πάντα. Θα ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα» είπε σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και θα τους βοηθήσει με κάθε μέσο.

«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρείας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

«Δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια» τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος -της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. 

Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 29 Απριλίου, δηλαδή 15 ημέρες πριν από το δυστύχημα. 

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της 
Εθνοσυνέλευσης».

Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Αλβανία, αλλά το ακύρωσε λόγω του δυστυχήματος.

Σημειώνουμε ότι οι δηλώσεις Ερτνογάν έχουν ξεσηκώσει κύμα οργής στην Τουρκία, με μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να είναι σε εξέλιξη στην Άγκυρα και στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

By