Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Προς επιμήκυνση τα δάνεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας

Υπέρ τάχθηκαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ολι Ρεν.

gerunΤην έγκριση του Eurogroup αναμένεται να εξασφαλίσει το αίτημα που έχουν υποβάλει τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία για επιμήκυνση των δανείων που έλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης τους.

Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκαν ο επικεφαλής της ομάδας των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, λέγοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα βοηθήσει τις δύο χώρες.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων».

Ο Όλι Ρεν προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στο Δουβλίνο, είπε από την πλευρά του ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει κατ’αρχήν στο μέτρο αυτό που θα βοηθήσει οι δύο χώρες να επιστρέψουν στις αγορές και έχει ζητήσει από τους δανειστές να προτείνουν τις καλύτερες πιθανές επιλογές.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή, η πιο ισορροπημένη πρόταση κάνει λόγο για παράταση επτά χρόνων στις δύο χώρες, οι οποίες η αρχική παράταση που είχαν ζητήσει να έχουν ήταν 15 χρόνια.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό με τον πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ τόνισε: «Ελπίζουμε πως θα πετύχουμε παράταση επτά χρόνων».

Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη απ” ότι είχε προβλεφθεί, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε αρκετά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013. Η απόφαση αυτή στερεί από την κυβέρνηση της Λισαβόνας την δυνατότητα να εξοικονομήσει 1,3 δισ. ευρώ και θέτει σε κίνδυνο την δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Πορτογαλία, που δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει άλλα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της, έχει δεσμευτεί πως θα παρουσιάσει στους εταίρους της εγγυήσεις ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό.

 

 

By