Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προς πώληση το 40% της Finansbank;

Ποια είναι τα σχέδια της Εθνικής για την τουρκική θυγατρική της κατά τη δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης των τραπεζών.

Του Νίκου Φιλιππίδη

ethnikitrapezaΜετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, περνούν στην δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσής τους και ενίσχυσης των εποπτικών τους κεφαλαίων, η οποία περιλαμβάνει πάγια στοιχεία του ενεργητικού τους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η “διαχείριση” των θυγατρικών στο εξωτερικό, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η διάθεση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και η προετοιμασία για έξοδο στις αγορές κεφαλαίου. Παράγοντες που στόχος είναι να θωρακίσουν τις τράπεζες και να τις καταστήσουν και πάλι ελκυστικές για τους επενδυτές εταιρικών ομολόγων.
Και όταν γίνεται λόγος για θυγατρικές, στην περίπτωση της Εθνικής το μυαλό όλων πηγαίνει στο πιο… λαμπερό asset της, την τουρκική Finansbank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής θέλει να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί από την τουρκική θυγατρική της γι’ αυτό και σχεδιάζει την τμηματική πώλησή της, με πρώτη κίνηση την διάθεση του 40% των μετοχών και σε δεύτερη φάση την πώληση των υπόλοιπων μετοχών και του management της τράπεζας. Πληροφορίες στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες διαψεύστηκαν έκαναν λόγο πιθανό ενδιαφέρον της Qatar National Bank. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Finansbank βρίσκεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια της κεφαλαιοποίησης της μητρικής Εθνικής Τράπεζας.
Η Εθνική ελέγχει άμεσα το 77,23% της Finansbank και μέσω των θυγατρικών της NBGI Holding το 7,90% και NBG Finance το 9,68%. Δηλαδή συνολικά κατέχει το 94,81%. Επίσης ο επενδυτικός βραχίονας της World Bank, το ΙFC, κατέχει το 5% της Finansbank.
Οι λύσεις που υπάρχουν και μελετώνται είναι δύο: είτε πουλώντας έως το 28% της θυγατρικής στην Τουρκία η Εθνική θα παραμείνει με το 67% την καταστατική πλειοψηφία, είτε θα επιχειρηθεί η πώληση του 40% και θα διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών και βέβαια την διοίκηση της. Η όποια λύση επιλεγεί θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τίμημα που θα προσφερθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By