Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προς συμφωνία για την ενέργεια Κύπρος – Ισραήλ

Κοινό έδαφος για τα ενεργειακά.

fyrikoaerioΒήματα προς την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να κάνουν σήμερα Κύπρος και Ισραήλ στα θέματα της Ενέργειας, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι σημερινές επαφές στο Τελ Αβίβ δυο Κυπρίων υπουργών, αναμένεται ότι θα δώσουν ώθηση στις συζητήσεις.

Άλλωστε και οι δυο χώρες αυτό επιδιώκουν και τούτο προέκυψε και από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Νετανιάχου. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναχώρησαν χθες για το Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας και σήμερα θα έχουν σειρά επαφών. Στις επαφές θα τεθεί και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Είναι προφανές πως η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο, καθώς η οικονομική κρίση έχει φρενάρει τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό, στο οποίο επενδύει σημαντικά. Η επίσκεψη Κασουλίδη – Λακκοτρύπη αποσκοπεί και για να προετοιμάσει το έδαφος και ενόψει τής εκεί μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη, τον Μάιο.
Το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου παραμένει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο κυβερνήσεων ενώ η συνεργασία θα αφορά και το θέμα του τερματικού σταθμού καθώς και στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Η Κύπρος, όπως προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις Κυπρίων αξιωματούχων,  είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή σταθμού LNG στο έδαφός της ενώ αναμένεται να ληφθούν επί τούτου αποφάσεις.

 

By