Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προς το Ντονέτσκ κατευθύνεται ο ουκρανικός στρατός

Το Κίεβο προτιμά τελικά μια στρατιωτική λύση σε βάρος της διπλωματικής οδού που προωθείται από τη Μόσχα

oukrania-simaia-ntonetsk

Ενθαρρυμένος από την ανάκτηση των προπυργίων των αυτονομιστών Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει σήμερα την πορεία του προς το Ντονέτσκ, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση στην πλατεία Λένιν.

Το Κίεβο προτιμά τελικά μια στρατιωτική λύση σε βάρος της διπλωματικής οδού που προωθείται από τη Μόσχα και υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους.

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε θριαμβευτικά στο Σλαβιάνσκ, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έδωσε συγχαρητήρια και παρασημοφόρησε στρατιώτες που διακρίθηκαν κατά την επιχείρηση.

Η επιτυχία των ενόπλων δυνάμεων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ταπεινώσεις που είχαν υποστεί στην αρχή της αυτονομιστικής εξέγερσης, είναι η μοναδική συζήτηση χθες και σήμερα στους πολιτικούς κύκλους και τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ξεκάθαρα πως η στρατιωτική επίθεση θα συνεχισθεί. «Η διαταγή μου παραμένει σε ισχύ: πρέπει να ενισχύσουμε την περικύκλωση των τρομοκρατών. Να συνεχίσουμε την επιχείρηση για να απελευθερώσουμε τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», τόνισε σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι τρομοκράτες οχυρώνονται στις μεγάλες πόλεις και έχουμε μπροστά μας πολλές δοκιμασίες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δυνάμεις του Κιέβου, με την υποστήριξη σχηματισμών εθελοντών, συνεχίζουν την πορεία τους προς νότο.

Ο διοικητής του τάγματος των εθελοντών του Ντονμπάς, ο Σεμέν Σμεντσένκο, ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες μαχητές εγκατέλειψαν τις πόλεις Ντρούζκιβκα και Κοστιαντίνιβκα, που βρίσκονται ανάμεσα στο Σλαβιάνσκ και το Ντονέτσκ.

Μολονότι στο ίδιο το Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί, πυρά πυροβολικού ακούγονταν στη ζώνη του αεροδρομίου, την οποία εξακολουθούν να διεκδικούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες.

Η ένταση είναι φανερή από την πλευρά των αυτονομιστών. «Το Ντονέτσκ ετοιμάζει την άμυνά του. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες ακριβώς εδώ. Η επίθεση των ναζί (σ.σ.: έτσι χαρακτηρίζουν οι αντάρτες τις αρχές του Κιέβου) θα απωθηθεί σε κάθε περίπτωση. Το Ντονμπάς δεν θα γονατίσει», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ένας από τους κύριους ηγέτες των ανταρτών, ο Ντένις Πουσίλιν.

Η συγκέντρωση που έχει οργανωθεί για το απόγευμα στο Ντονέτσκ έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Σώστε τους κατοίκους του Ντονέτσκ από τον ουκρανικό στρατό».

By