Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Προς τρίτο μνημόνιο το 2014

 Όχι στο κούρεμα, ναι σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υπό συζήτηση το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ούτε συζήτηση για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

fosphotos
fosphotos

Μία μέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα και η αίσθηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι οι «ζυμώσεις» για ένα τρίτο δάνειο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αιφνιδίως φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά σκέφτεται να βάλει στο τραπέζι το θέμα του κατοχικού δανείου κλείνοντας για πάντα τους λογαριασμούς της με το παρελθόν.

Από τις 10 ώρες της παρουσίας Σόιμπλε στην Αθήνα κρατάμε ότι μπορεί ο κ. Σόιμπλε να έκλεισε την πόρτα σε  ένα νέο «κούρεμα», την άνοιξε όμως σε μία νέα βοήθεια. Σε ένα νέο δάνειο δηλαδή που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας και οι οποίες σύμφωνα με το ΔΝΤ ξεπερνούν τα 11 δις. ευρώ. Οι αποφάσεις για το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα για τους Έλληνες θα ληφθούν προς το τέλος του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% το 2013.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By