Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προσάρτηση στη Ρωσία ψήφισε η Βουλή της Κριμαίας

Επισπεύδεται η ημερομηνία του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της περιοχής

crimea russia slider

Η Βουλή της Κριμαίας, η οποία δεν αναγνωρίζει τη νέα μεταβατική  κυβέρνηση του Κιέβου, αποφάσισε την προσάρτηση της περιφέρειας στη Ρωσία την Πέμπτη, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά media.

Ακόμα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης αυτής της ρωσόφωνης περιοχής της Ουκρανίας , Ρουστάμ Τεμιργκάλιε, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας επισπεύδεται και θα γίνει στις 16 Μαρτίου, από τις 30 Μαρτίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Το δημοψήφισμα θα γίνει με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Από τη Μόσχα, τα media ανέφεραν ότι η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Αντίδραση από την Ουάσινγκτον 

Άμεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στην απόφαση της κυβέρνησης της Κριμαίας, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι ακυρώνει τις ταξιδιωτικές βίζες σε πολίτες της Ρωσίας, της Κριμαίας και στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας. Ακόμα, το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι καταστροφικό πλοίο θα μεταβεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

By