Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσγειώθηκε στις ΗΠΑ ο Φρανσουά Ολάντ

Συναντήσεις με με στελέχη του Facebook, του Twitter και της Google θα έχει ο γάλλος πρόεδρος

_60343359_014785990-1

Στις ΗΠΑ είναι από το βράδυ της Δευτέρας ο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Άντριους, ανατολικά της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποδεχθεί τον φιλοξενούμενό του σε επίσημη τελετή και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα επιβιβαστούν στο αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος για να επισκεφθούν την πατρίδα του γαλλόφωνου αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον στη Βιρτζίνια.

Η επίσκεψη του Ολάντ είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους που θα δεχθούν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, εδώ και δυόμισι χρόνια και συγκεκριμένα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας τον Οκτώβριο του 2011.

Την Τρίτη θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα επισκεφθούν το Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, με αφορμή την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.

Ο γάλλος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο και θα συναντηθεί με στελέχη του Facebook, του Twitter και της Google.

Ο Ολάντ ελπίζει ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του που κινούνται γύρω στο 20%.

Τη Δευτέρα, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες τους, σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στις Washington Post και Le Monde. Σε αυτό ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμα έκαναν λόγο για την ολοένα και πιο στενή σύμπραξή τους, η οποία είναι «ριζωμένη σε μια φιλία άνω των δύο αιώνων» και «αποτελεί ένα πρότυπο διεθνούς συνεργασίας»

«Περισσότερο απ” ό,τι αλλού, η νέα σύμπραξή μας βρίσκει ίσως την πιο ορατή έκφρασή της στην Αφρική» σημειώνουν οι Ολάντ και Ομπάμα, οι οποίοι επικαλούνται το Μαλί, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, «όλη την ήπειρο, από τη Σενεγάλη ως τη Σομαλία».

Η κατάσταση στην Αφρική, αλλά και στο Ιράν θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των δύο προέδρων, όπως και η κρίση στη Συρία.

Επίσης, στο άρθρο τους, οι δύο πρόεδροι απηύθυναν κοινή έκκληση υπέρ μιας φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα.

By