Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσδιορίστηκε η δικάσιμος για το ζεύγος Γριβέα

Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο, το ζεύγος Γριβέα τον Μάρτιο και Ιούλιο του 2009 είχε πάρει από το ΤΤ συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη τότε εταιρεία τους C&C International  ενώ τα χρήματα  χορηγήθηκαν δίχως να παρασχεθούν  οι απαραίτητες εγγυήσεις

german court

Στο ειρηνοδικείο του Ουέστμιστερ βρέθηκαν σήμερα το πρωί, για μια ακόμη φορά, οι δικηγόροι του ζεύγους Γριβέα, οι οποίοι μαζί με τον δημόσιο κατήγορο εξέτασαν και παρουσίασαν στο δικαστήριο την πορεία της υπόθεσης. Μετά την ολιγόλεπτη διαδικασία, τελικά  η εκδίκαση προσδιορίστηκε για τις  22 έως και τις 24 Ιουλίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα κατέθεσε σειρά από αιτημάτων αλλά και προϋοθέσεων προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε ο ορισμός πραγματογνώμονα προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα καθώς και ο ορισμός δύο ακόμη πραγματογνομώνων που θα αποφανθούν αν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συνιστούν αδικήματα και για τον βρετανικό νόμο. Τέλος θα πρέπει να διερευνηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία. Όπως προέκυψε, από την ακροαματική διαδικασία όλα τα απαραίτητα έγραφα που απαντούν στα παραπάνω αιτήματα φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί και βρίσκονται στον φάκελο της υπόθεσης.

Η εισαγγελία του Λονδίνου, η οποία ουσιαστικά ενεργεί εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, θα μελετήσει τα έγραφα και αν χρειαστεί θα υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 14 Ιουλίου. Μέχρι σήμερα, το ζεύγος Γριβέα έχει εμφανιστεί ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου τρεις φορές. Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, παραδόθηκαν στις βρετανικές Αρχές στις 22 Ιανουαρίου, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με την αστυνομία.

Πέρασαν από την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών, ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους και η παρουσία σε καθορισμένο χρόνο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ. Κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο, το ζεύγος Γριβέα τον Μάρτιο και Ιούλιο του 2009 είχε πάρει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη τότε εταιρεία τους C&C International και τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν δίχως να παρασχεθούν  οι απαραίτητες εγγυήσεις.

By