Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προσκλητήριο Παπανδρέου για νέο κόμμα

«Ας ξαναβρεθούμε, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση» είπε στο Ηράκλειο

papandreou

Με τη φράση «ας ξαναβρεθούμε» και τη λέξη «Πάμε» από το προεκλογικό σλόγκαν του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, ουσιαστικά, σηματοδότησε από το Ηράκλειο Κρήτης την πρόθεσή του να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή.

Στην ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την φωτογραφική έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα ζητώντας από όλους την ενεργό συμμετοχή τους.

«Διψάμε για αναγέννηση του κινήματός μας, που θα συμβάλλει καταλυτικά στην αναγέννηση της χώρας» είπε και πρόσθεσε με σαφές υπονοούμενο: «Θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία, όσο πιο σωστά και όσο πιο ενωτικά μπορώ έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί» .

«Να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι κίνημα θέλουμε, τι κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος. Να γίνουμε εμείς η Αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά» είπε ρίχνοντας το γάντι στη Χ. Τρικούπη και τον Ευ. Βενιζέλο.

Δεν μιλώ για κανένα τρίτο πόλο – Δεν αποζητώ εκδίκηση

Μάλιστα έσπευσε να διαχωρίσει την θέση του σαφώς από εκείνη του Ευ. Βενιζέλου. «Δεν μιλάω για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάω για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα», είπε.

«Ο σοσιαλισμός μπορεί να ελιχθεί και να βοηθήσει τη χώρα. Αυτός είναι ο πόλος που μπορεί να γίνει κυρίαρχος. Δεν αξίζει σε αυτό το χώρο να μπαίνουν δεξιές και αριστερές πρακτικές. Εμείς μπορούμε. Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Αξίες που θα ενώσουν και δεν θα διχάζουν τον λαό. Μπορούμε να το κάνουμε. Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση» είπε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου.

Υποστήριξε ότι το θέμα του δεν είναι η προσωπική του δικαίωση: «Δεν αποζητώ εκδίκηση. Δεν αποζητώ δικαίωση.Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα περήφανα στα πόδια της, και ας μην έρθει η δικαίωση αυτή ποτέ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

Στην ομιλία του πρότεινε να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για να χαραχθεί εθνική στρατηγική. «Να καθίσουν τα κόμματα σ’ ένα τραπέζι και να συζητήσουν χωρίς μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις με μόνο στόχο την εθνική στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον πρότεινε να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο θα πάρουν μέρος όλα τα «φωτεινά» μυαλά του κόσμου με αντικείμενο την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης χρέους.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική του θητεία και ειδικά στο 2011 επανέλαβε ότι «αν είχε γίνει τότε το δημοψήφισμα θα είχαμε περάσει ήδη τον κάβο».

1 3

Ο Σαμαράς πνίγεται σε μια κουταλιά νερό…

Με σαφείς αιχμές κατά Σαμαρά, ο Γ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε: «Τί θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό; Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν».

Μάλιστα διερωτήθηκε «πού είναι σήμερα αυτοί που έλεγαν ότι φουσκώσαμε το έλλειμμα; Πού είναι αυτοί που έλεγαν πως θα μας έδιναν δεκάδες δισ.; Δεν μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια» είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα αντιλαμβάνονται τί σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν που θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια, έμειναν σ΄ αυτά».

Τα «καρφιά» κατά Βενιζέλου

Στο απυρόβλητο δεν άφησε ούτε τον Ευ. Βενιζέλο τον οποίο εμμέσως κατηγόρησε εμμέσως για άρνηση υπεράσπισης της διετούς κυβερνητικής θητείας του. «Οταν κάποια στιγμή διαβούμε το κάβο, αυτό θα οφείλεται στις θυσίες των Ελλήνων και σ΄ αυτό το κίνημα μας που δεν το έβαλε στα ποδιά λέγοντας πως έκανε το χρέος προς την πατρίδα αν και μερικοί στο κίνημα μας ντρέπονται και δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν, ντρέπονται να το υπερασπιστούν, να το αναγνωρίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μίλησε για ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης: «Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά» είπε με έμφαση και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση παντού.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές συμμαχίες και συναινέσεις λέγοντας «ναι στις συναινέσεις αλλά για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να ενδυναμώσουμε την εξωτερική πολιτική όχι για να μείνουμε στα ίδια και να μοιράσουμε καρέκλες».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Παπανδρέου στο παρακάτω βίντεο 

[video_embed][/video_embed]

 

By