Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προσπάθεια κατευνασμού από την κυβέρνηση

Αλλαγές προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση στα ν/σ που προκαλούν αντιδράσεις στους βουλευτές όλων των κομμάτων

Stournaras-Vouli
Ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης που βρίσκονται στα κάγκελα κυρίως για την διάταξη που αφορά στα πρόστιμα φωτιά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, καταβάλλει η κυβέρνηση. Ενώ την ίδια στιγμή έγιναν δεκτές και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στις επίμαχες παραγράφους.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε αλλαγές στο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις οποίες αυξάνεται το εισοδηματικό πλαφόν από τα 15.000 στα 20.000 ευρώ για τρίτεκνους, ανάπηρους και πολύτεκνους με τη δόση που θα καταβάλλουν να αντιστοιχεί στο 10%. Για πάνω από 20.000 εισόδημα, η δόση θα είναι ίση με το 20%.

Σε ότι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση, η οποία είναι ίση με το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης από 30% που ήταν.

Εν τω μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, Γ. Στουρνάρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών εξετάζονται δύο περιπτώσεις: Η πρώτη αφορά στο να δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ με παραχώρηση του ακινήτου του. «Πρέπει όμως να δούμε ποιος είναι ο φορέας που θα το αποδέχεται», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό δίκαιο που πρέπει όμως να εξεταστεί και πρακτικά.

Το δεύτερο θέμα που εξετάζει είναι η μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. «Επιφυλάσσομαι να το δούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεχθώ καμία τροπολογία αν δεν γνωρίζω το κόστος», είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε το πρωί σε κλίμα έντασης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να αποσυρθούν όλα τα άρθρα που δεν έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους»

«Να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7, που αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα για τα οποία φαίνεται να μην έχει γνώση ούτε και πρωθυπουργός και πληροφορούμαι ότι είναι έξαλλος», είπε ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για νομοσχέδιο καρμανιόλα μίλησε ο Ν. Μαριάς. Το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε από ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών, τη διάταξη Στουρνάρα για τα υπέρογκα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και τον ενιαίο φόρο ακινήτων εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ.Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία» είπε, ενώ ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία δήμευση της περιουσίας των πολιτών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καλώντας τους να μην «γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα».

 

Διαβάστε επίσης:
Με αλλαγές τελευταίας στιγμής ο Στουρνάρας για τον φόρο ακινήτων
Νέα όρια αλλά και ποινές στη συλλογή των αποδείξεων

(Visited 1 times, 1 visits today)
By