Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσπάθειες για επίλυση της διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Συγκρατημένα αισιόδοξη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ

porosenko-merkel-poutin

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για ενδεχόμενη συμφωνία στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πρότεινε στην Ουκρανία και τη Ρωσία να συμμετάσχουν σε νέο γύρο συνομιλιών, ώστε να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με την Πολωνή πρωθυπουργό Εύα Κόπατς, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει «εύθραυστη» και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο στο Μινσκ μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο (…) εργαζόμαστε εντατικά και συνεπώς εγώ είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη» σημείωσε η Μέρκελ και εξέφρασε την ελπίδα της ότι ο Επίτροπος Έτινγκερ θα καταφέρει να πετύχει μια λύση.

Οι δηλώσεις γίνονται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή νέας συνόδου Ε.Ε., Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρότεινε στην Ουκρανία και στη Ρωσία να συμμετάσχουν σε νέο γύρο συνομιλιών, για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για τις τιμές του φυσικού αερίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας απάντησε ότι θέλει να επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι είναι έτοιμος για μια νέα συνάντηση αμέσως.

By