Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσφυγές στο ΣτΕ για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

Αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ζήτησε από το ΣτΕ η εκλεγείσα περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου

ste1

Να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά βάσει της οποίας ακυρώθηκε η ανακήρυξή της σε περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου μετά από ένσταση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Χριστιάνα Καλογήρου της ΝΔ.

Το δικαστήριο διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας επειδή η κ. Καλογήρου ασκούσε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014.

Ο δικηγόρος της κ. Καλογήρου, βουλευτής και πρώην Υπουργός Προκόπης Παύλοπουλος επισημαίνει ότι το Εφετείο Πειραιά με μια διασταλτική και πλημμελή ερμηνεία τόσο του εκλογικού νόμου όσο και της νομολογίας των δικαστηρίων, ερμήνευσε εσφαλμένα το ποιοι εκπίπτουν του αξιώματός τους λόγω εκλογικού κωλύματος.

Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομολογία του Εκλογοδικείου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν αποτελεί ή όχι κώλυμα εκλογιμότητας η θέση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η κ. Καλογήρου έχει κερδίσει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιο (Νάσο) Γιακαλή.

Στο ΣτΕ προσέφυγε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Παγγαίου (περιφέρεια Καβάλας) Βασίλης Ξουλόγης, υποστηρίζοντας ότι το πολιτικό και το διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εσφαλμένα ακύρωσαν ορισμένα ψηφοδέλτια τόσο του συνδυασμού του όσο και του συνδυασμού του συνυποψηφίου του κ. Αναστασιάδη.

Τους δύο υποψηφίους δημάρχους τους χωρίζουν 36 ψηφοδέλτια, ενώ πολλά είναι τα άκυρα και τα λευκά. Ο Βασίλης Ξουλόγης από το 2002 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ήταν Δήμαρχος Παγγαίου αλλά έχασε την τελευταία εκλογική αναμέτρηση από τον Φίλιππο Αναστασιάδη για 36 ψηφοδέλτια.

Η τρίτη εκλογοδίκη αφορά στον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, όπου εκεί εξελέγη δήμαρχος ο Θόδωρος Μπαμπαλής χωρίς αντίπαλο αφού η κάθοδος του αντιπάλου του Χρήστου Δημητρόπουλου αποκλείστηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Ο κ. Δημητρόπουλος ζητεί την επανάληψη των εκλογών υποστηρίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος, ως προς το σκέλος που αποκλείει υποψηφίους για τυπικούς λόγους, είναι αντίθετος στο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν.

By