Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ για το clawback

Ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

nosokomeia735_111113Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κατά του προγράμματος clawback, για τις αυτόματες επιστροφές δαπανών περίθαλψης, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός που θέσπισε το Υπουργείο προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής» των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λπ.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, κ.λπ. που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Όποιο ποσό υπερβαίνει αυτό το όριο πρέπει να επιστραφεί από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση.

Οι γιατροί αντιδρούν καθώς όπως υποστηρίζουν καλούνται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Δηλαδή να επιστραφούν ποσά με clawback τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».

By