Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προσφυγή ΣΥΡΙΖΑ στο ΣτΕ για την εκλογή του αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου

Ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

syriza

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Ζερδελής, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας και τοπικά στελέχη στη Μυτιλήνη, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Μάντζαρης, ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που απέρριψε την ένστασή τους με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η εκλογή του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Ευστράτιου Κύτελη.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης είχε ανακηρύξει την κ. Καλογήρου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Όμως, τα τέσσερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει ένσταση κατά της εκλογής της Χριστιάνας Καλογήρου (ΝΔ) ως περιφερειάρχου Β. Αιγαίου και κατά του αντιπεριφερειάρχη κ. Κύτελη.

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με απόφασή του ακύρωσε την ανακήρυξη της κ. Καλογήρου, καθώς διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας, διότι κατείχε διευθυντική θέση το αμέσως προηγούμενο διάστημα των εκλογών. Δηλαδή ασκούσε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014.

Αντίθετα, απέρριψε την ένσταση κατά του κ. Κύτελη.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει και η κ. Καλογήρου και ζητάει να ανακληθεί η εφετειακή απόφαση με την οποία εξέπεσε του αξιώματός της.

Στη συνέχεια τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κατά το μέρος εκείνο που δεν έκανε δεκτή την ένστασή τους, ως προς τον κ. Κύτελη.

Υποστηρίζουν ότι ο αντιπεριφερειάρχης έχει κώλυμα εκλογιμότητας, καθώς από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τον Φεβρουάριο είχε την ιδιότητα του διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Μυτιλήνης του ΙΚΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2012 της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Μυτιλήνης του ΕΟΠΥΥ.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι εσφαλμένα το Διοικητικό Εφετείο ερμήνευσε την εκλογική νομοθεσία και ότι από τη θέση που κατείχε ο κ. Κλύτελης είχε σημαντικές δυνατότητες επηρεασμού σε ψυχολογικό επίπεδο της εκλογικής βούλησης.

By