Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προσωρινό πρόεδρο απέκτησε η Αίγυπτος

Ο Άντλι Μανσούρ αντικαθιστά τον Μόρσι, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση

aigiptos
Amr Nabil/AP Photo

Την προεδρία της χώρας ανέλαβε από σήμερα και μέχρι να γίνουν εκλογές και να προκύψει εκλεγμένη κυβέρνηση ο ανώτατος δικαστής της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό χθες το βράδυ.

Σε μια σύντομη τελετή στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο μέχρι σήμερα πρόεδος του Μανσούρ ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Όπως είπε ο μόνος τρόπος να πάει μπροστά η χώρα είναι νέες εκλογές χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρόνο διεξαγωγής τους.

«Ορκίζομαι να διαφυλάξω το σύστημα της Δημοκρατίας, να σέβομαι το Σύνταγμα και το νόμο και να προστατεύω τα συμφέροντα του λαού», δήλωσε ο Μανσούρ, προσθέτοντας πως η Αίγυπτος «διόρθωσε το δρόμο της ένδοξης επανάστασής της».

Στο μεταξύ ο έκπτωτος πρόεδρος Μόρσι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως μετά τη σύλληψή του τον κρατούσαν στο υπουργείο Άμυνας.

Στις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ αντικβερνητικών και ισλαμιστών υποστηρικτών του Μόρσι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι ενώ ο απολογισμός των διαδηλώσεων από την περασμένη Κυριακη είναι περίπου 50 νεκροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα για την ισλαμοποίηση της χώρας και την αποτυχία να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα.

Χρηματιστηριακό ράλι στο Κάιρο

Μεγάλη άνοδο σημειώνει το χρηματιστήριο της Αιγύπτου, μετά τις πολιτικές εξελίξεις με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη EGX 30 Index να ενισχύεται κατά 7,4% στις 5.337,08 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2012, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των αιγυπτιακών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2020 υποχωρούσαν κατά 144 μονάδες βάσης στο 9,34%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By