Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προτάσεις για τον έλεγχο «πόθεν έσχες» από το Ποτάμι

«Το πόθεν έσχες στην Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να αφορά μόνο το έσχες και να μην περιλαμβάνει το πόθεν»

potami

«Ο έλεγχος του πόθεν έσχες πολιτικών και δημόσιων λειτουργών πρέπει να είναι αυστηρός και συστηματικός».

Αυτό αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Ποτάμι.

«Το πόθεν έσχες στην Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να αφορά μόνο το έσχες και να μην περιλαμβάνει το πόθεν», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του κόμματος στον τομέα Καταπολέμησης Διαφθοράς & Οικονομικού Εγκλήματος, Νίκος Μηλαπίδης .

Πιο αναλυτικά

«Με την υπόθεση Καρατζαφέρη αλλά και την υπόθεση Παπαντωνίου αναδεικνύεται δυστυχώς για πολλοστή φορά η υποκρισία του παλιού πολιτικού συστήματος.

Το “πόθεν έσχες” στην Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να αφορά μόνο το “έσχες” και να μην περιλαμβάνει το “πόθεν”.

Τεράστια ποσά διακινούνται με ευκολία σε λογαριασμούς πολιτικών και εντοπίζονται μόνο από τύχη και αφού έχουν παρέλθει πολλά χρόνια και έχουν σβηστεί πολλά από τα ίχνη.

Και είναι θλιβερό βέβαια ότι αυτοί που σήμερα εντοπίζονται να έχουν παραβιάσει όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους και έχουν γεμίσει τους λογαριασμούς τους με “μαύρα εκατομμύρια”, ενώ μέχρι πρόσφατα παρίσταναν τους υπερασπιστές του δημοσίου χρήματος και τους συμμάχους του λαού που δοκιμάζεται.

Το Ποτάμι προτείνει:

Οι δηλώσεις των βουλευτών να ελέγχονται από ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία θα έχουν μη κοινοβουλευτικοί.

Ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Τσοχατζόπουλου όπου ο πολιτικός κόσμος και βεβαίως το κόμμα του ολιγώρησαν επί χρόνια.

Ο έλεγχος του “πόθεν έσχες” πολιτικών και δημόσιων λειτουργών πρέπει να είναι αυστηρός και συστηματικός.

Με τυχαία δειγματοληψία, θα ελέγχονται υπόχρεοι σε “πόθεν έσχες” από όλες τις κατηγορίες και κάθε χρόνο θα πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι στην κατηγορία με τις περισσότερες διαπιστωμένες περιπτώσεις διαφθοράς.

Η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών δημιουργεί πρωτοσέλιδα και ωραίες κουτσομπολίστικες συζητήσεις, δεν λύνει όμως κανένα πρόβλημα.

Να περιβληθεί με θεσμική ανεξαρτησία ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο δράσης του και να έχει εκτεταμένες εξουσίες έρευνας.

Να θεσπιστεί θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Και βέβαια πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με όλους όσοι κλέβουν το κράτος και τους πολιτικούς που πλουτίζουν με μίζες. Δεν αρκεί η φυλάκιση σε μια VIP πτέρυγα.

Αυτοί που πιάνονται να κλέβουν δημόσια περιουσία θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, γιατί πέραν της ζημιάς που επιφέρουν στο δημόσιο συμφέρον συμβάλλουν με την συμπεριφορά τους στην απονομιμοποίηση του πολιτικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ένας στους δυο πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα, ακριβώς γιατί η ατιμωρησία και η αδιαφάνεια κλονίζουν της αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνίας».

By