Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Προτεραιότητα για την Κομισιόν η δημοσιονομική εξυγίανση

Δυσαρέσκεια Βερολίνου για τις δηλώσεις του προέδρου Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια της.

baroso2Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που έσπευσε μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί να διευκρινίσει πως παραμένει στο τραπέζι ως προτεραιότητα η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει παράλληλα να αναληφθεί δράση άμεσα υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα.

Όπως επεσήμανε, ο Μπαγί, οι τοποθετήσεις του προέδρου δεν αποδόθηκαν και έδωσαν την εντύπωση  ότι η Κομισιόν άλλαξε θέση, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια, αφού για το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο  η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

«Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε ποτέ ότι η λιτότητα έφτασε στα όριά της, αυτό που είπε ήταν ότι φτάνουμε στα όρια της αποδοχής από τους πολίτες, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για ανάπτυξη», τόνισε  ο Ολιβιέ Μπαγί και προέταξε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξη και την αναχαίτιση της ανεργίας, κυρίως στους νέους.

Ο εκπρόσωπος της κομισιόν τόνισε ότι τα προγράμματα δεν είναι τα ίδια για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, επειδή οι χώρες δεν έχουν τα ίδια προβλήματα και ανακοίνωσε πως θα δοθεί χρόνος σε ορισμένα κράτη-μέλη για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κλειστού δείπνου που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt». «Όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο, χωρίς να απαιτούμε οι χώρες να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίτο Βεστερβέλε τάχθηκε κατά των δηλώσεων Μπαρόζο τονίζοντας ότι: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν εγκαταλείψουμε την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιστρέψουμε στις παλιές πολιτικές συσσώρευσης χρέους, τότε θα διαιωνιστεί η ανεργία για πολλά χρόνια στην Ευρώπη».

By