Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προτεραιότητα ο δρόμος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την Ουκρανία

Έτοιμος για συνομιλίες με τη Μόσχα ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας, ωστόσο θέτει ως προτεραιότητα την ΕΕ

tsourtinof638_230214

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, κατέστησε όμως σαφές ότι η προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης με την Ευρώπη.

Σε διάγγελμά του το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμη να αρχίσει έναν διάλογο με τη Ρωσία για να τεθούν οι διμερείς σχέσεις σε μια «νέα, ισότιμη βάση καλής γειτονίας, η οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη της την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας».

«Η προτεραιότητα», τόνισε παράλληλα, «είναι να επιστρέψουμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Δύο μέρες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ουκρανία, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής στα μέλη του Σώματος, ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, «είναι προτεραιότητα ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού σχήματος» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληψη του τέως υπουργού Εσόδων Ολ.Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι ότι το ίδιο του κόμμα έβγαλε ανακοίνωση με την οποία τον κατηγορεί για την αιματοχυσία που επικράτησε στη χώρα.

Δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία η Τιμοσένκο

Δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Πρωθυπουργού η Γιούλια Τιμοσένκο, ξεκαθάρισε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα δήλωσαν νωρίτερα την Κυριακή στη Βουλή υποστηρικτές της, αναφέροντας πως είναι μία από τους τρεις που θα υποστήριζαν για τη θέση του επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία

By