Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Προχωράει η κινητικότητα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

fosphotos.com
fosphotos.com

Τελευταία ενημέρωση: 13:17

Αισιοδοξία για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την κινητικότητα των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων το Σεπτέμβριο εξέφραζαν κυβερνητικές πηγές. Εντός αυτών κινούνται όλα τα υπουργεία εκτός από ορισμένα υφυπουργεία και ορισμένες γενικές γραμματείες όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τους ζήτησε να ξαναστείλουν τις λίστες ώστε η λίστα των 12.500 υπαλλήλων να είναι έτοιμη αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

«Επικυρώσαμε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα μας να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Θέλω να επαναλάβω, με αυτήν την ευκαιρία, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο, που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα.

Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι, από την πρώτη κινητικότητα που αφορούσε περί τους 1.800 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι επανατοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου», είπε μετά το πέρας του συμβουλίου ο Κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε «προχωράμε με καλό βηματισμό».

H σημερινή συνεδρίαση αφορούσε την  τύχη περισσότερων από 8.000 εργαζομένων στο δημόσιο. Αυτοί θα προστεθούν στους 4.401 εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι οποίοι ήδη έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα από τον Ιούλιο.

Μετά την οριστικοποίηση της λίστας των 12.500 της κινητικότητας του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013. Και για αυτή τη λίστα κύρια «δεξαμενή» θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των δήμων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η συνακόλουθη αξιολόγηση του προσωπικού.

Οι πρώτοι που κινδυνεύουν να βρεθούν στη λίστα του Δεκεμβρίου είναι οι 5.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ που έχουν προσληφθεί σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μετακινηθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων μετά τον Καλλικράτη το 2010, σύμφωνα με το Έθνος.

Αυτοί θα ενταχθούν σε καθεστώς ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας, ενώ σε άλλες δομές του ΕΣΥ θα μετακινηθούν και οι εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων της περιφέρειας που θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη δόση κινητικότητας στο χώρο της υγείας, με το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει ούτε μία απόλυση.

Όμως η κυβέρνηση πρέπει μετά την ΕΡΤ να βρει επιπλέον 2.000 απολύσεις μόνο για να πιάσει τους στόχους του 2013, ενώ το 2014 θα πρέπει να δουν την έξοδο του δημοσίου 11.000 ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι στη λίστα των 4.000 απολύσεων του 2013 να συμπεριληφθούν όσοι από τους συμβασιούχους του δημοσίου που παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές αποχωρήσουν οριστικά με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να επιτύχει κατά τη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση με την τρόικα να γίνουν αποδεκτές ως απολύσεις οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.  Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητηθεί ένας οργανισμός για «ξαφνικό θάνατο» α λα ΕΡΤ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By