Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Προχωρά η συμφωνία ΥΠΕΚΑ με την ENEL

Μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξει ο διεθνής διαγωνισμός για τις εταιρίες που θέλουν να υποβάλλουν προσφορές για τους υδρογονάνθρακες

ydrogo

«Πράσινο φως» έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Enel Trade SpA για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι Χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών και το αργότερο εντός του Ιουλίου αναμένεται το Δημόσιο να απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις τρεις αιτούμενες χερσαίες περιοχές.

Προθεσμία υποβολής προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους, ορίζονται οι 90 ημέρες από την δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ENEL TRADE SpA, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις της, λειτουργεί σαν Διαχειριστής (Operator) στην Ιταλία μέσω της θυγατρικής της ENEL LONGANESI DEVELOPMENT, ενώ σαν μέλος κοινοπραξιών διατηρεί παραχωρήσεις στην Αλγερία και στην Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη αρκετά χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της  θυγατρικής της εταιρείας ENEL GREEN POWER, με πολυάριθμο προσωπικό.

Οι αιτήσεις της εταιρείας ENEL TRADE SpA προς το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τρεις περιοχές ενδιαφέροντος:

α) Την χερσαία περιοχή «Άρτα – Πρέβεζα» (Block of Interest 1),
β) Την χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία» (Block of Interest 2) και
γ) την χερσαία περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» (Block of Interest 3).

Δύο από τις προαναφερθείσες αιτούμενες περιοχές, η «Αιτωλοακαρνανία» και η «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», αποτέλεσαν αντικείμενο παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων που διενεργήθηκε από την ΔΕΠ-ΕΚΥ την περίοδο 1995-1996.

Η τρίτη περιοχή «Άρτα – Πρέβεζα», οριοθετείται γεωγραφικά στα βόρεια από την υπό παραχώρηση περιοχή «Ιωάννινα» (Open Door 2012) και στα νότια από τον Αμβρακικό Κόλπο και την αιτούμενη προς παραχώρηση περιοχή «Αιτωλοακαρνανία», ενώ τμήματα της περιοχής αυτής είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα σε ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ.

Παλαιότερες έρευνες

Σημαντικό αριθμό από ενδιαφέρουσες, ρηχές αλλά και βαθιές, δομές προς διερεύνηση υποδεικνύουν παλαιότερες έρευνες των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και διαφόρων άλλων εταιρειών που είχαν κατά καιρούς λάβει επισήμως παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα και οι νεότερες καταγραφές που προέκυψαν από την περίοδο των παραχωρήσεων του πρώτου γύρου (1997-2001), δείχνουν σημαντικά γεωλογικά, τεκτονικά και πολυάριθμα γεωφυσικά δεδομένα (σεισμικά, αερομαγνητικά, μαγνητοτελλουρικά, βαρυτικά, κ.α.), καθώς και εκθέσεις, τα οποία υποδεικνύουν.

Αναλύσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από τις πηγαίες επίγειες αναβλύσεις πετρελαίου (oil-seeps), αλλά και τον ικανό αριθμό  γεωτρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δυτική Ελλάδα, διαπιστώνεται η ύπαρξη ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων.

Επίσης, η ανάλυση ιζηματογενών λεκανών των περιοχών της δυτικής Ελλάδας (π.χ. Άρτας, Βοτσαράς) αποδεικνύει την ωριμότητα των πετρελαϊκών συστημάτων (thermal maturity), υποδεικνύοντας τη δυναμικότητά τους τόσο για πετρέλαιο όσο και αέριο. Απόδειξη των ανωτέρω αποτελούν, η ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου στο Κατάκολο (ΒΔ Πελοπόννησος), αλλά και ο εντοπισμός πετρελαίου στη γεώτρηση Αιτωλικό #1 (Αιτωλοακαρνανία).

By