Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προχωρούν σε ΑΜΚ Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank

Τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις των δύο τραπεζών 

trapezes

Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book-building process) για επενδυτές εκτός της Ελλάδας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή η Alpha Bank ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πλήρους εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών.

Οι επενδυτές υποδέχονται με αυξημένο ενδιαφέρον τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank που δρομολογούνται από σήμερα. Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση θα υπερκαλύψει την προσφορά, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής των τραπεζών για αυξημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε να καλυφθούν και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book-building process) για επενδυτές εκτός της Ελλάδας σε σχέση με τη διάθεση μετοχών. Η τράπεζα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι το Δ.Σ. θα ζητήσει την παροχή εξουσιοδότησης στην προγραμματισμένη Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Μαρτίου για να προχωρήσει με την προσφορά μετοχών και να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και ειδικούς όρους και προτίθεται να προτείνει ένα ποσό συνολικού ύψους έως 1,75 δισ. ευρώ.

Επιπλέον του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για επενδυτές στο εξωτερικό, η προσφορά μετοχών αναμένεται να περιλαμβάνει – υπό την έγκριση της προγραμματισμένης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και όλων των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων – την προσέγγιση επενδυτών στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς.

Οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και οι Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Διεθνείς Διαχειριστές για την προσφορά μετοχών και η BNP Paribas ως  Co-Lead Manager, σε κάθε περίπτωση σε σχέση με επενδυτές εκτός της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με εξαιρετική επιτυχία την έκδοση τριετούς ομολόγου κύριου χρέους ποσού 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών, που παρέμεινε ανοικτό για λίγες ώρες, συγκέντρωσε συνολικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε τα € 3 δισ (υπερκάλυψη 6 φορές). Συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες, επιβεβαιώνοντας την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Alpha Bank: Προσφορά νέων μετοχών €1,2 δισ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πλήρους εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών, η οποία θα λάβει χώρα με κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, με στόχο την άντληση ποσού 1,2 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με υψηλής ποιότητος εποπτικά κεφάλαια, η οποία θα διευκολύνει την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ, σημειώνει η Alpha Bank.

Η προσφορά θα γίνει προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος. Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της τράπεζας, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014.

Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η Alpha Bank οι οίκοι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Global Coordinators και Joint Bookrunners και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου, υπό συνήθεις όρους και προϋποθέσεις.

Πηγή: capital.gr

By