Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μαδώντας την μαργαρίτα περί νέων μέτρων

 Στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014

stournaras

Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να αντικρούσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέσα στο 2014 που θα φέρει μέτρα που δεν θα πάρουμε από την αρχή με την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Εμπνευστές της συγκεκριμένης ιδέας είναι μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεργασία με στελέχη του Μαξίμου.

Επί της ουσίας, εισηγούνται μια κίνηση, η οποία στοχεύει στο να επιδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της  τρόικα, και κυρίως στο να μην κληθεί να πληρώσει πάλι τα σπασμένα ο ελληνικός λαός.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αναμένεται να τορπιλίσει την συνοχή της συγκυβέρνησης, η οποία αποφεύγει την συζήτηση περί ψήφισης νέων μέτρων.  Ο άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει, βέβαια, είναι η τρόικα να απορρίψει την συγκεκριμένη πρόταση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014 δεν θα είναι μεγαλύτερη από 500 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με την Τρόικα που επισημαίνει ότι θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να προτιμά ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο θέσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Στα μέτρα που θα προβαλει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  •  Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500.000.000 εκατ. ευρώ , οι οποίες θα αποκρυσταλλώνονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.
  • Έσοδα 200 εκατ. ευρώ περίπου από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
  •   100 εκατ. ευρώ περίπου που α εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.
  •  Τουλάχιστον 100  ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. από τα 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011).
  •  Εξοικονόμηση πόρων αναμένεται από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει αναιμική ανάκαμψη το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 31 οικονομολόγων, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ρυθμό 0,2%, ποσοστό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας που «βλέπουν» ανάπτυξη 0,6%.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, με την σωρευτική ύφεση να διαμορφώνεται από το 2008 στο 25%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By