Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Συρία

Διάγγελμα Ομπάμα για την επίθεση

Mideast Syria

Αποφασισμένος για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν «αδιάψευστα στοιχεία» για τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησε το καθεστώς “Ασαντ και ότι «δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί μπροστά σε αυτό που έγινε στη Δαμασκό, που πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα τέτοιου είδους του 21ου αιώνα», όπως επισήμανε.

Ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε ότι η χρήση χημικών όπλων από «έναν αδίστακτο δικτάτορα αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και ότι «δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς».

Μετά από τέσσερις ημέρες ερευνών, σε προάστια της Δαμασκού, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα χημικά, ολοκλήρωσαν την συγκέντρωση στοιχείων και έφυγαν από τη Συρία.

Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

Η αυτοκινητοπομπή με τους επιθεωρητές, ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, με κατεύθυνση το Λίβανο.

Το πόρισμα της αυτοψίας που πραγματοποίησαν αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα σε δύο περίπου εβδομάδες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Οι εμπειρογνώμονες θα μεταφέρουν τα στοιχεία που περισυνέλεξαν από την πληγείσα περιοχή, στα εργαστήρια τους στην Ευρώπη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ελέγχους.

obamaΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να κάνει μία δήλωση σχετικά με τη Συρία στις 13:15 (20:15, ώρα Ελλάδας) στο Λευκό Οίκο. Νωρίτερα, ο Μπ. Ομπάμα συναντήθηκε με τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφαλείας στο Λευκό Οίκο. Πηγή στο Λευκό Οίκο, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει νεότερα στοιχεία σχετικά με τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσει, αλλά δεν θα ανακοινώσει ότι επίκειται άμεσα η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία, όμως οποιαδήποτε επιχείρηση θα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν θα περιελάμβανε χερσαίες δυνάμεις.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται να λάβουν μια ενημέρωση απόρρητου χαρακτήρα από το Λευκό Οίκο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου του σώματος Τζον Μπένερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ενημέρωση αυτή πρόκειται να γίνει στις 14:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο συριακός στρατός «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στη σκανδάλη», δήλωσε σήμερα στη συριακή κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

mideast_syria_2
Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

Νωρίτερα ένας ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή».

Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο “Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ. Η τυχόν πολεμική επιχείρηση στη Συρία θα έχει σκοπό να βοηθήσει τους ενόπλους εξεγερθέντες στον αγώνα τους με το καθεστώς του Μπασάρ “Ασαντ με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, δήλωσε.

Μια αμερικανική επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει αντιδράσεις «πέραν» της χώρας αυτής, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού.

Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Η Αυστρία εξάλλου κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, ενώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες.

Πληροφορίες Reuters, AMΠΕ, Euronews

By