Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ

Υστέρηση στα έσοδα λόγω των επιστροφών φόρων

ellada-euro

Στα 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ.

Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση, έναντι του στόχου, περίπου κατά 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει επίσης πως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ ή 2,0% του ΑΕΠ.

Υστέρηση στα έσοδα λόγω των επιστροφών φόρων

Την ίδια ώρα, τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώνονται χαμηλότερα έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος λόγω, κυρίως, των υψηλότερων επιστροφών φόρων. Ειδικότερα, κατά το εννεάμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 33,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 330 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αυτό οφείλεται στο ότι οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ, περίπου 300 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Εάν εξαιρεθούν οι επιστροφές φόρων, τα έσοδα διαμορφώνονται στα 36,5 δισ. ευρώ, περίπου όσο και ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

By