Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρωτόπαπας: Δεν συμφωνούμε να γίνει ο Καραμανλής, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση»

proto

Όχι θα πει το ΠΑΣΟΚ σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε o υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Real.gr. «Δεν συμφωνούμε σε τυχόν πρόταση για τον κ. Καραμανλή. Η πολιτική της ΝΔ και του κ. Καραμανλή εκτίναξε το έλλειμμα και υποχρέωσε τη χώρα να μπει στην περιπέτεια των Μνημονίων» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Θα πιέσουμε πολιτικά τα κόμματα να αλλάξουν την αντιθεσμική στάση τους. και ελπίζω να το ξανασκεφτούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση ,κατά τη γνώμη μου, το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενώνει το Έθνος, να λειτουργεί θετικά στους πολίτες, να είναι ευρύτερα αποδεκτό».

Ο κ. Πρωτόπαπας έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει και δεν μπορεί να έχει στρατηγική σύγκλιση με τη Ν.Δ» και σημείωσε η σχέση τους υπαγορεύεται από την ανάγκη για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης λέγοντας χαρακτηριστικά » το ΠΑΣΟΚ ως ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν έχει και δεν μπορεί να έχει στρατηγική σύγκλιση με τη Ν.Δ. Μετέχουμε σε μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνευθύνης, η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία με στόχο την έξοδο από την κρίση. Αυτή και μόνο είναι η σχέση μας με την Ν. Δ. Άλλωστε οι αξιακές και στρατηγικές μας διαφορές δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό».

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πιθανές συνεργασίες μετά τις εκλογές,  εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι ανάγκη να είναι το ΠΑΣΟΚ «πάση θυσία στην κυβέρνηση»  και ότι «δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός» ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο και των ενστάσεων που διατυπώθηκαν για τα προαπαιτούμενα λέγοντας χαρακτηριστικά : «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Φυσικά και συζητούμε τα νομοθετήματα και τις υπουργικές αποφάσεις, επί της ουσίας και θα παρεμβαίνουμε δημιουργικά με τις προτάσεις μας. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ο προοδευτικός πόλος στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δουλεύουν στην κατεύθυνση της επικαιροποίησης της Προγραμματικής Συμφωνίας.

Τέλος ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι θέλει ανοιχτό διάλογο με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στην προοπτική κοινής δράσης της κεντροαριστεράς, και εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατεβεί στις εκλογές με το σχήμα της «Ελιάς».

By