Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα για τους άστεγους με λεφτά της Κομισιόν

Η επιτροπή είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για κοινωνικές κατοικίες δήλωσε ο Λάζλο Αντόρ.

european parliamentΜε αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτού Κώστα Πουπάκη, ο επίτροπος Απασχόλησης απάντησε πως τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε κοινωνικές κατοικίες για περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες, υπηρεσίες για τους αστέγους, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης και επανένταξη.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα για την εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής και η Κομισιόν παρέχει σχετική υποστήριξη  μέσω της γενικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη.

«Στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο προτείνεται να αφιερωθεί το 20% της χρηματοδότησης του ΕΚΤ στην κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων στην πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, ενώ στις προτεραιότητες που προτείνονται για χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μετά το 2014 συμπεριλαμβάνονται ολοκληρωμένες στεγαστικές επενδύσεις», τόνισε.

«Η νέα γενιά των Ελλήνων αστέγων υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τις 20 χιλιάδες και είναι οι νοικοκυραίοι του χθες, οι οποίοι βιώνουν με τον πιο σκληρό και επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο Κώστας Πουπάκης και υπογράμμισε πως:  «Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο εκμεταλλευόμενοι στο ακέραιο κάθε ευρωπαϊκή ευκαιρία και έκφανση της κοινοτικής αλληλεγγύης, απορροφώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων. Σε καμία περίπτωση, άλλωστε, το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον της Ελλάδας δεν περνά μέσα από δρόμους που στις γωνιές τους κοιμούνται συνάνθρωποί μας».

By