Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόντι: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν κάτι το βλακώδες»

Πρόβλημα αλληλεγγύης στην ΕΕ διαπιστώνει ο παλαίμαχος ιταλός πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι

prodi640_250314

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη υπό το φως των γαλλικών δημοτικών εκλογών, θέλησε να αναφερθεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

«Όταν κανείς βρίσκεται κοντά στο χείλος του γκρεμού, επικρατεί η σωφροσύνη των λαών», δήλωσε ο Πρόντι σε συνέντευξή του προς το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno. «Όταν έλεγα ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν κάτι το βλακώδες, μού έλεγαν όλοι ότι είχα άδικο. Τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, μου δίνουν όλοι δίκιο», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν».

Σύμφωνα με τον Πρόντι «όταν κάνεις πολιτική, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου την πραγματικότητα», ενώ, υπερίσχυσε η άποψη όσων «ήθελαν να οικοδομήσουν μια τυπική Ευρώπη».

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε, τέλος, ότι «το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μια πολυέξοδη Ευρωπαϊκή Ένωση, από την στιγμή που ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν παρουσιάζουν ελάττωμα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά τα κράτη μέλη, τα οποία υιοθετούν εθνική πολιτική, και όχι εκείνη που θα εξυπηρετούσε το κοινό συμφέρον».

By