Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα βλέπει η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να μην υπάρξει χαλάρωση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

lagardeΤη θετική τροχιά στην οποία βρίσκεται το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα σημείωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που έδωσε συνέντευξη στη ΝΕΤ.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο ζήτημα της συλλογής των φόρων και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς όπως ανέφερε μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, αν και είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι ασήμαντο θέμα τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης στη συλλογή των φόρων και στην αναδιοργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους επανέλαβε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις-κάτι που γίνεται τώρα- και η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ισχύουν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για βοήθεια αν και όπως είπε δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα»:

Ερώτηση: Θα ήθελα καταρχάς να μας πείτε αν βλέπετε φως στο τέλος του ελληνικού τούνελ; Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ήταν στην Κίνα και προσκάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κίνα και να λάβουν μέρος σε αυτό που αποκάλεσε Ελληνική ιστορία επιτυχίας. Πόσο μακριά ή πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στο να γίνει μια ιστορία επιτυχίας;

Λαγκάρντ: Φυσικά και ελπίζω ότι βρίσκεται σε μια πορεία να γίνει ιστορία επιτυχίας. Παρατηρώ, ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις με το πρόγραμμα που προς το παρόν, βρίσκεται λίγο πολύ, σε σωστή πορεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τεράστια και χωρίς προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είναι δύσκολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, που έχει φέρει ευελιξία και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Περιλαμβάνει επίσης ενίσχυση των χρηματοοικονομικών θεσμών, που είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική για την ρευστότητα  στην οικονομία. Οπότε υπάρχουν μερικές πολύ θετικές εξελίξεις, αλλά προφανώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στην είσπραξη των φόρων, στην ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, στην μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει περισσότερος χώρος και περισσότερη ευελιξία στους τομείς που θέλουν να επενδύσουν οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ερώτηση: Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό και σύμφωνα με τις προβλέψεις σας θα παραμείνει υψηλό τα επόμενα χρόνια. Έχετε επανειλημμένως πει, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της για να πετύχει τους στόχους της. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη; Μιλάμε για νέο κούρεμα χρέους;

Λαγκάρντ : Όχι, όχι, όχι δε μιλάω για «κουρέματα». Νομίζω, ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να έχουμε κατά νου τους στόχους και οι στόχοι είναι: το 2020 χρέος 124% σε ποσοστό του ΑΕΠ και το 2022 χρέος κάτω από 110% σε όρους ΑΕΠ. Αυτό που έχουν πει και οι Ευρωπαίοι εταίροι, είναι ότι στο βαθμό που η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα,  το οποίο συμβαίνει τώρα, και μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που δεν θα εμποδίσει την εξυπηρέτηση του χρέους, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να βοηθούν και να κάνουν ό,τι απαιτείται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή θα λάβουν, αλλά πολύ ευρείες και ισχυρές σε θέματα αρχών.

Ερώτηση: Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σήμερα στην Αθήνα, ανέφερε ότι την Άνοιξη του ερχόμενου έτους, ίσως ξεκινήσει συζήτηση για το κούρεμα.

Λαγκάρντ: Είναι θέμα των Ευρωπαίων να αποφασίσουν τι μορφή θα πάρει. Εμείς στο ΔΝΤ, εξετάζουμε ποιο είναι το γενικό πλαίσιο, πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις, τις οποίες μόλις ανέφερα.

Ερώτηση: Στις συζητήσεις με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά κάποιες ελαφρύνσεις σε φορολογικά ζητήματα, που θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική και θα βοηθηθεί η πραγματική οικονομία. Θεωρείτε, ότι μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ θα βοηθούσε στην ώθηση της οικονομίας και τη μείωση των τιμών;

Λαγκάρντ: Θεωρώ, ότι η βασική προτεραιότητα όπου πρέπει να αφιερωθεί όσο περισσότερη ενέργεια και πόροι είναι δυνατό, είναι η εφαρμογή του προγράμματος. Αν απελευθερωθεί η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, θα γινόταν ένα μεγάλο βήμα στην προσέλκυση επενδυτών και θα εξασφάλιζε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει επανεκκίνηση και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη, που είναι τόσο αναγκαία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι συζητήσεις για μειώσεις στον ΦΠΑ, στην πραγματικότητα δεν είναι ασήμαντο θέμα , αλλά είναι ένα θέμα, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει τη συνολική είσπραξη φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, διότι τώρα, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό. Έχουμε μια ομάδα που θα βρίσκεται στη χώρα σύντομα και θα εξετάσουν τα πάντα φυσικά, αλλά το βασικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια σωστή μεταρρύθμιση στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε αυτές οι αγορές να επωφεληθούν από τις περικοπές μισθών που προωθήθηκαν με σκληρές θυσίες και θα πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικό όφελος για την οικονομία.

Ερώτηση: Έχουμε ακούσει πολλές φορές ,ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν αποτελεί παράδειγμα για το μέλλον και ότι οι καταθέσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι διασφαλισμένες. Ωστόσο, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση τελευταία, για το αν οι μεγαλοκαταθέτες θα πρέπει να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών. Τι πιστεύετε;

Λαγκάρντ: Νομίζω, ότι είναι ένα θέμα που συζητήθηκε εντός της Ευρώπης, μεταξύ των εταίρων που χρειάζεται να παρέχουν βεβαιότητα-ασφάλεια, αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι δικό μου θέμα να πω το πώς θα ρυθμίσουν αυτά τα ζητήματα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι σιγουριά, προβλεψιμότητα και συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό χρειάζεται να γνωρίζουν και οι επενδυτές. Τι ισχύει για τις τραπεζικές συναλλαγές και αν το πλαίσιο αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες.

Ερώτηση: Φαίνεται, ότι η Ελλάδα τα πάει καλά με τους αριθμούς, βελτιώνει τα δημοσιονομικά της, αν και οι περισσότεροι Έλληνες της μεσαίας τάξης υποφέρουν και η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Ανησυχείτε με τις αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος στην ελληνική κοινωνία;

Λαγκάρντ : Ανησυχούμε πολύ για την  την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία και ειδικότερα στους νέους προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία. Οπότε, ό,τι μπορεί να γίνει για να υπάρξει ανάπτυξη, για να κάνουμε στροφή και για να δούμε, θετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη, που ευχόμαστε να γίνει του χρόνου, έχει μεγάλη σημασία για να τονωθεί το ηθικό και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία που είναι αναγκαία. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι το βάρος πρέπει να κατανέμεται με δίκαιο τρόπο, δεν πρέπει πάντα να το φορτώνονται οι ίδιοι άνθρωποι. Δεν πρόκειται μόνο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ή τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και αυτό αρχίζει να συμβαίνει, αλλά πρέπει να εντατικοποιηθεί.

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα λένε, ότι αυτό που ουσιαστικά θέλετε να πετύχετε, είναι να απολύσετε όσους είναι υψηλόμισθοι και να προσλάβετε στις θέσεις τους νέους ανθρώπους με τον κατώτερο μισθό.

Λαγκάρντ: Σίγουρα δεν είναι αυτό, που σχεδιάζουμε ή προγραμματίζουμε ως μέρος του (ελληνικού) προγράμματος. Παρόλα αυτά, είναι δίκαιο να δοθεί δουλειά στους ανθρώπους που έχουν προσόντα,  είναι εργατικοί  και είναι άνεργοι, αντίθετα με αυτούς που είτε είναι κοπανατζήδες είτε δεν αποδίδουν και δεν θα έπρεπε να τους δοθεί απαραιτήτως μια δουλειά εφ’όρου ζωής. Νομίζω, ότι αυτή είναι μια αρχή, που όλοι θα υποστηρίξουν.

Ερώτηση:  Και ποιος θα αξιολογήσει ποιος είναι καλός, καλύτερος και ποιος είναι χειρότερος;

Λαγκάρντ:  Νομίζω, ότι αυτό που συνέβη, είναι ότι ψηφίστηκε ένας νόμος τον Απρίλιο, ένα πολυνομοσχέδιο, που είναι ένα νομικό εργαλείο και εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να το εφαρμόσουν όπως προβλέπει ο νόμος.

Ερώτηση:  Η ερχόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και αναρωτιέμαι αν ανησυχείτε για το γεγονός, ότι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε διάφορα ζητήματα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και τις συνολικές προσπάθειες για την εφαρμογή των μέτρων;

Λαγκάρντ:  Αυτό που έχουμε δει τελευταία και αποτελεί πρόοδο, είναι ότι υπάρχει σθεναρότερη πολιτική στήριξη και έμφαση στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνέβαινε αυτό πριν από 2 με 3 χρόνια, υπάρχει σημαντική βελτίωση και συνήθως βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε σε τέτοια προγράμματα, στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία.

Ερώτηση: Η φοροδιαφυγή είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να κάνει πρόοδο όπως έχετε πει, γιατί πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά κυρίως σε ό,τι αφορά στους πλούσιους;

Λαγκάρντ: Θα υποστήριζα κάθε κίνηση και βελτίωση στην είσπραξη των φόρων, ειδικά από αυτούς που φοροδιαφεύγουν και για το σκοπό αυτό η ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών και των φορολογικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη συλλογή των φόρων είναι  κρίσιμης  σημασίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By