Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόοδο της Ελλάδας «βλέπει» το ΔΝΤ

Ο Πολ Τόμσεν έδωσε εύσημα για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις, ωστόσο τόνισε πως χρειάζονται περισσότερες για την τόνωση της ανάπτυξης.

Philippos Messinis
Philippos Messinis

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα παρουσίασε τις μέχρι τώρα εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα, όπου σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά υπογράμμισε πως χρειάζονται νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Ταμείο παράλληλα, παραδέχεται πως έγιναν λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος μιλώντας για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι κατά τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για την επίτευξη πρωτογενούς ισοζυγίου, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι ίσες με τα έσοδα, κάτι που δίνει στην Ελλάδα την προοπτική να φτάσει σε καλύτερο επίπεδο στο δημοσιονομικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το εξωτερικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά, οδηγώντας σε βελτίωση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων, υποστήριξε: «Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων, προτού να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την επίτευξη αυτού του σκοπού τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τόμσεν διατύπωσε επίσης την άποψη ότι έγιναν περιορισμοί σε επαγγέλματα, αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ οι τιμές παραμένουν ψηλές. Ως παράδειγμα ανέφερε τον φαρμακευτικό χώρο και ότι τα φάρμακα θα πρέπει να ελευθερωθούν, ενώ τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές επιχειρούν κάποια βήματα για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα επισήμανε ότι ξεκίνησαν, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά να γίνουν, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα.

Τέλος, για το ελληνικό χρέος είπε ότι αν και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας υποσχέθηκαν να παράσχουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους που θα χρειαστεί, αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για το ελληνικό πρόγραμμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By