Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόστιμο μαμούθ για τη JPMorgan Chase

Για πώληση προβληματικών ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης

jpmorganΠρόστιμο άνω των 6 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η JPMorgan Chase στο αμερικανικό δημόσιο, προκειμένου να διευθετήσει την κατηγορία για πώληση προβληματικών ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενες πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η τράπεζα δεν αποδέχεται το πρόστιμο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που καλείται να πληρώσει οποιαδήποτε τράπεζα μετά την κρίση. Ωστόσο αναμένεται να έρθει σε διακανονισμό , πληρώνοντας κάποια δισ. δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται να επιτύχει χαμηλότερο πρόστιμο ακόμη και να κερδίσει την υπόθεση δικαστικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρόστιμο υπερβαίνει το ποσό που αναμένεται να καταβάλει η JPMorgan έναντι του σκανδάλου των συναλλαγών που έγιναν από το κατάστημά της στο Λονδίνο, γνωστό ως σκάνδαλο «London Whale», ενώ υπερβαίνει και τα ποσά που της επιδικάστηκαν για τη χειραγώγηση των αγορών εμπορευμάτων.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης (Federal Housing Finance Agency, FHFA) άσκησε αγωγή κατά της JPMorgan και άλλων 17 τραπεζών το 2011, καταγγέλλοντας ότι η τράπεζα υποστήριξε ψευδώς πως τα δάνεια, στα οποία βασίζονταν ομόλογα ύψους 33 δισ. δολαρίων που δόθηκαν σε κρατικές εταιρείες, ήταν συνεπή με τις κατευθυντήριες αρχές για την αναδοχή τους.

Όταν οι δανειολήπτες άρχισαν το 2007 να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους, η αξία των ομολόγων μειώθηκε πολύ.

Ο Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης άσκησε την αγωγή κατά των τραπεζών, καθώς έχει την εποπτεία των Fannie και Freddie.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By