Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πρόσφυγες για όλους λέει η Σουηδία

Η Σουηδία αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσφέρει αμέσως μόνιμη άδεια παραμονής στους Σύρους αιτούμενους άσυλο

kentro-kratisis-metanaston-stin-amugdaleza-attikis-arxeio

Καθώς ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας τόνισε την Τρίτη ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν να αγνοούν αυτή την κρίση, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται το βάρος για την εισδοχή των μεταναστών, ειδικά από τη Συρία, να κατανεμηθεί πιο δίκαια. Ανάμεσα σε 44 βιομηχανικά κράτη, η Σουηδία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των αιτούμενων άσυλο που υποδέχεται και στη δεύτερη θέση κατ” αναλογία με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Σουηδία αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσφέρει αμέσως μόνιμη άδεια παραμονής στους Σύρους αιτούμενους άσυλο. Η Στοκχόλμη υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος της εισδοχής Σύρων προσφύγων θα αυξηθεί σημαντικά, στα 7 δισεκ. κορόνες (1,3 δισεκ. ευρώ) φέτος, από 5,1 δισεκ. κορόνες το 2013. Ωστόσο εκφράζονται πλέον ανησυχίες ότι η πολιτική που εφαρμόζει η σουηδική κυβέρνηση καταπονεί το γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας της χώρας, ιδίως με δεδομένη την αύξηση των δαπανών για τη στέγαση και την παιδεία.

By