Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόταση για μείωση της αξίας του χρέους κατά 50%

Παράλληλα με τη συνεχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

xreos_ellada610

«Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της σε 75 χρόνια και τη μείωση του σταθερού επιτοκίου για το χρέος της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους κατά 50%» ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University Νικόλαος Οικονομίδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο «Η Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο κ. Οικονομίδης ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στους βασικούς λόγους δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα βασικά βήματα που έχουν γίνει και τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και τα εμπόδια στην εξέλιξή της και το μέλλον της Ένωσης. 

Σημείωσε ότι η οικονομική κρίση του 2008 βρήκε την ΕΕ απροετοίμαστη και υπογράμμισε τις αδυναμίες των διαδικασιών οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσής της.

Η κρίση εκδηλώθηκε λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού δημοσίου χρέους (δημοσιονομική κρίση και κρίση χρέους), είπε, ενώ υπογράμμισε το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα. 

Η ΕΕ διαπραγματεύθηκε μέτρα που οδήγησαν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. 

Παρά την έλλειψη ευελιξίας στην εφαρμογή πολιτικών και στις καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών, η ΕΕ προέβη στη δημιουργία του EFSM, EFSF και του μηχανισμού διάσωσης ESM. Επί του παρόντος, η Ιρλανδία ανακάμπτει και έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα, επίσης και η Πορτογαλία είναι πολύ κοντά, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δείξει με τη σειρά τους πολλά θετικά σημάδια ανάκαμψης, σημείωσε.

Ο κ. Οικονομίδης επισήμανε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, της απλοποίησης των διαδικασιών της κεντρικής κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της μεταρρύθμισης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, του περιορισμού της φοροδιαφυγής, της δημιουργίας φορολογικών δικαστηρίων που θα λαμβάνουν αποφάσεις σε διάστημα 6 μηνών και ενδεχομένως την απαλλαγή της φορολογίας για νέες επιχειρήσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στην Ευρώπη, η οποία με πολλούς τρόπους φαίνεται να βγαίνει από την κρίση πιο ενωμένη, δημιούργησε μηχανισμούς διάσωσης και δρομολογεί την τραπεζική ένωση. 

Ωστόσο, είπε, δεν επέτυχε να εφαρμόσει συνολικές λύσεις για όλες τις χώρες, ενώ δημιούργησε ad-hoc κανόνες κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Ο κ. Οικονομίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ βγαίνει ισχυρότερη από την κρίση, αλλά απαιτείται να δημιουργήσει θεσμούς, όπως ενιαίους κανόνες για τα τραπεζικά συστήματα, κανόνες για τη λειτουργία του ESM, ενιαίο φορολογικό σύστημα, δημιουργία ευρωομολόγων, καθώς και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By