Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Στουρνάρα

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, ζητώντας παραίτηση του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας του υπουργού Οικονομικών

stournaras 2

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επικαλούμενος το άρθρο 142, κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητώντας παράλληλα να διακοπεί η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών», ενώ ζήτησε και την παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκης. 

«Διαλύεται επαγγελματικές ομάδες και ξεπουλάτε κομμάτι κομμάτι τη χώρα… Γράφεται τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής παράταξής σας» υπογράμμισε και τόνισε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο σκούπα, των 600 σελίδων και κατατέθηκε με διαδικασίες εξπρές επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το εγκληματικό PSI, η εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και η διάλυση επαγγελματικών ομάδων.

Η κυβέρνηση με το πλεόνασμα εκχωρεί δημόσιο πλούτο

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για εκχώρηση του δημόσιο πλούτου, η οποία παράλληλα προπαγανδίζει το πλεόνασμα. «Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας» είπε. Η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε καλείται από τον πρωθυπουργό να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη ιστορία της συντηρητικής παράταξης.

Επίσης επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι στηρίζουν μια κυβέρνηση που συντάσσεται με το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

stournaras_tsipras800

«Το ξεδιάντροπο δούναι και λαβείν σας στερεί κάθε επιχείρημα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας «πως  ενώ λέτε θα μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα, από την άλλη τσέπη κλέβετε δεκάδες δισ ευρώ από τους φορολογούμενους»

«Αφού δεν θα έχετε πια τι άλλο να λεηλατήσετε θα τελειώσει και το μνημόνιο. Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει. Το μνημόνιο με εσάς γίνεται καθεστώς. Μονιμοποιείται. Έχει κοντά ποδάρια ο σχεδιασμός σας. Κυριακή κοντή γιορτή. Τα μέτρα σας τελειώνουν στις 25 του Μάη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει μαζί με τον λαό, να γκρεμίσει το καθεστώς του μνημονίου που έχετε οικοδομήσει στη χώρα. Μας είπατε ότι διαπραγματευτήκατε σκληρά» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Τη διαπραγμάτευση για το γάλα μας την εξήγησε με την επιστολή παραίτησης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Τη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα μας την περιέγραψαν τα μέλη της ΕΚΟ Φαρμακοποιών με την παραίτησή τους από τη ΝΔ».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη αναφέροντας: «Πρέπει να μας εξηγήσει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Η παραμονή του στη κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης».

Σταμάτης: «Που θα βρούμε χρήματα να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας»

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης τής άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

«Αν καθυστερήσουμε τη διαδικασία από πού θα βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα; Τα υπόλοιπα είναι φθηνός λαϊκισμός και αποδεχόμαστε αμέσως την πρόταση, όχι γιατί έχουμε χρόνο για χάσιμο» υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

«Δεν το πιστεύατε ότι προχωρούσατε σε αυτά τα αποκαλυπτήρια προθέσεων, είπατε κατεπείγον, πρόκειται για κατεπείγουσα εθνική ανάγκη, όλοι το καταλαβαίνουν εκτός από εσάς. Τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων πολιτών, τι θα γίνει με καταθέσεις των πολιτών; Διακωμωδήσατε ότι θα δώσει κυβέρνηση 500 εκατ. πότε αλήθεια. Αφού βρέθηκε πλεόνασμα, να το δώσουμε ή όχι λαό; Εδώ και 1,5 χρόνο η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πλεονάσματος…» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας.

Εξάλλου, ο κ. Σταμάτης επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε κατά 2 υπουργών και υπογράμμισε: «Έχετε δικαίωμα για ψήφο εμπιστοσύνης, όχι όμως αυτή τη στιγμή, όχι δικαίωμα μας, εμπιστοσύνη έργο και ικανότητα υπουργών της, η πρόταση θα έπρεπε να στηρίζεται σε απτά στοιχεία, όχι σε λόγια και εκτιμήσεις, και όχι σε ρητορικές βολές αστήριχτες.

«Τι επιδιώκετε;» διερωτήθηκε ο κ. Σταμάτης και ανέφερε: «Έχετε κάποια εκτίμηση ότι Βουλή δεν θα στηρίξει 2 υπουργούς, γιατί το λκάνετε; Μόνο για να παρακωλύσετε ψηφοφορία για ν/σ που ζωτικής ανάγκης χώρα, ο λαός θα σας κρίνει».

stamatis600_300314

Η απάντηση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το λόγο αμέσως μετά τον κ. Σταμάτη και ανέφερε: «Χαίρομαι που αποδέχεται και μάλιστα, 3 ημέρες να συζητησούμε επί ουσίας πρότασης» και δήλωσε:

«Πάλι επαναφέρατε το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα, μόνον που τώρα είναι τραγέλαφος. Τι λέγατε πριν τις εκλογές του 2012: Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί η οικονομία. Εσείς εκλογές, αλλά δεν καταστράφηκε η οικονομία όταν δεν πήρατε τη δόση του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου, κλπ. Κάνετε λόγο για την άμεση χρονική περίοδο 3 ημερών, είναι λυπηρό από μέρους σας να φέρνετε αυτό το τραγελαφικό επιχείρημα, είναι έωλο. Να ενημερώσω ότι Βουλή έχει διαδικασίες, τις ορίζει το ΚτΒ και το σύνταγμα, δεν θα τις επιβάλλουν οι δανειστές, αλλιώς να φέρουμε εδώ τον Τόμσεν. Η χώρα δεν θα γίνει προτεκτοράτο, όσο εμείς δίνουμε τη μάχη».

By