Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόταση Ντάισελμπλουμ για νέο αναπτυξιακό σχέδιο

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια νέα συμφωνία ανάπτυξης για την Ελλάδα»

fosphotos.com
fosphotos.com

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότεινε μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία για την Ευρώπη, η οποία θα επιβραβεύει τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις με φθηνή χρηματοδότηση για επενδύσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια νέα συμφωνία ανάπτυξης για την Ελλάδα» ανέφερε σε συνέντευξη του στο Reuters ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η πρόταση θα συνδέει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια.

«Εξετάζουμε τους προϋπολογισμούς, τις μεταρρυθμίσεις, τι κάνει η ΕΚΤ, σκεφτόμαστε πώς να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Τώρα οι πολιτικές αυτές είναι ανεξάρτητες, θέλω να τις ενώσω» σημείωσε. «Αξίζει να φέρουμε αυτούς τους τέσσερις τομείς μαζί και να έχουμε μια πολιτική συμφωνία για το πώς συνδέονται» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως οι κυβερνήσεις που ξεκινούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, την κάνουν πιο ανταγωνιστική, προσελκύουν επενδύσεις και ανεβάζουν το επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης, πρέπει να επιβραβεύονται με μεγαλύτερο περιθώριο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο φθηνή χρηματοδότηση για επενδύσεις, από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

By