Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόταση νόμου από τη ΔΗΜΑΡ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Με στόχο  τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων

vouliΠρόταση νόμου για τη «χρηματοδότηση, διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών στην πολιτική δράση» κατέθεσε στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ με στόχο να καλυφθούν οι ατέλειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο «δεν επαρκεί για την διασφάλιση της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων».

Αντικείμενο της πρότασης νόμου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση είναι η διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων, με την εισαγωγή υποχρεωτικών κανόνων για την χρηματοδότηση και τη διαφάνεια της πολιτικής δράσης. «Μέσω αυτών επιδιώκεται η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής γενικότερα», σημειώνεται με την διευκρίνιση ότι οι ρυθμίσεις αναφέρονται στο ισχύον εκλογικό σύστημα.

«Τα πρόσφατα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα αποδεικνύουν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για την επίτευξη συνολικής και ουσιαστικής διαφάνειας», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι -μεταξύ άλλων- δεν διασφαλίζεται «η πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των ως άνω πληροφοριών, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση του συνόλου των πληροφοριών στο διαδίκτυο».

Παράλληλα, ανεφάρμοστες παραμένουν οι διατάξεις αναφορικά με το όριο δαπανών για τα κόμματα και τους υποψηφίους, την απαγόρευση χρηματοδότησης από νομικά πρόσωπα, καθώς και ο περιορισμός στο ύψος της εισφοράς που επιτρέπεται να καταβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται όριο στην περιοδικότητα της εισφοράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By