Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντιρατσιστικό: Κατέθεσε κι εσύ μια πρόταση νόμου, μπορείς….

Μετά την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η ΝΔ κατέθεσε προσθήκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα – Δείτε όλα τα σχέδια νόμου

RATSISMOSΜε την σειρά που θα κατατεθούν θα φτάσουν στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου κατά του ρατσισμού. Αυτό αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα έρθει στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επόμενη στη σειρά θα είναι η πρόταση νόμου της ΝΔ και έπεται η πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Σε προσθήκες τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979 προχώρησε η ΝΔ με στόχο να συμπληρώσει -κατά την άποψή της- το νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε αντιδράσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν αρκούν απλά οι προσθήκες για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, ενώ η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως οι προσθήκες  που κατέθεσε η ΝΔ αναδεικνούν την ανάγκη νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι κοινοβουλευτικές δυνάμεις των κομμάτων είναι τέτοιες σε αριθμούς, που με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τρικομματικής κυβέρνησης έχει διασπαστεί σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, δύσκολα έως απίθανα θα συγκεντρωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για οποιαδήποτε πρόταση.

Νωρίτερα σήμερα, κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ η κοινή πρόταση νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβία». Στόχος, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι «να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατό στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιπποκράτους «Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού την πρόταση νόμου «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» προκειμένου αυτή να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατό στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής».

Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας της ΚΟ του κόμματος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη από τον οποίο ζητά την εισαγωγή στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Για πράξη δημοκρατικής ευθύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την κοινή πρόταση νόμου από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Η κατάθεση της κοινής πρότασης νόμου από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποτελεί κομματικό πρόταγμα», σπεύδει να διευκρινίζει η ΔΗΜΑΡ. «Αποτελεί μια πρωτοβουλία που θέτει τα κόμματα και τους βουλευτές μπροστά στις ευθύνες τους. Η ανταπόκριση, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου», τονίζει.

Eπικριτικός κατά της Ν.Δ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εμφανίστηκε o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τη στάση του στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Όπως επεσήμανε ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο MEGA, ο «πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει ρητά στην κατάθεση του νομοσχεδίου, όμως αργότερα άλλαξε στάση λόγω τακτικών υπολογισμών, καθώς πολλοί σ[custom_gallery id=»40294″]τη Νέα Δημοκρατία θεώρησαν ότι αν το νομοσχέδιο πήγαινε στη Βουλή ως είχε θα δημιουργούσε πρόβλημα στο κόμμα από τα δεξιά».

Δείτε εδώ την πρόταση νόμου για το ρατσισμό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση στην πρόταση νόμου.

Η πρόταση της ΝΔ 

[custom_gallery id=»40294″]

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By