Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία

Οι οποίες θα διεξαχθούν στις  14 Δεκεμβρίου

iaponia

Τον δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 14 Δεκεμβρίου άνοιξε και επισήμως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ανακοινώνοντας σήμερα τη διάλυση της Κάτω Βουλής.

Ο Άμπε είναι ο «πατέρας» του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «Αbenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο Άμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι’ αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της για το 2017.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει τη δημοτικότητα του Άμπε να έχει πέσει στο 39%, στο χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Το 37% δήλωσε ότι θα ψήφιζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP), ενώ το 13% θα ψήφιζε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Την ίδια ώρα, το 30% δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο συνασπισμός του δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν απίθανο παρότι μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος αν το LDP χάσει πολλές έδρες.

By