Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρώην πεζοναύτης και βουδιστής έσπειρε το θάνατο στη Ουάσινγκτον

Ο 34χρονος πρώην πεζοναύτης “Ααρον Αλέξις ήταν ο μοναδικός ένοπλος δράστης του μακελειού στη Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

aaron-alexisΤα μέχρι στιγμής στοιχεία από την έρευνα για την αιματηρή επίθεση σε κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες μετά τη 12 επέτειο των Δίδυμων Πύργων, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και ότι ο άνδρας που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας ήταν ο μοναδικός δράστης.

Οι νεκροί ανήλθαν σε 13 και οι τραυματίες σε οκτώ, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τις ακριβείς συνθήκες της πολύνεκρης επίθεσης. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ή ένδειξη μέχρι τώρα, ότι υπήρξε και άλλος ένοπλος, ακόμη και αν δεν έχουμε αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι. Από την πλευρά της η αρχηγός της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Κάθι Λανίερ ανέφερε ότι «είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπήρχε μόνο ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στο κτίριο».

Ο 34χρονος Άαρον Αλέξις από το Φορθ Γουέστ του Τέξας, υπηρέτησε στο Ναυτικό την περίοδο 2007-2011. Σοκαρισμένος από την είδηση, ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη, Αλγκέρνον Αλέξις, δήλωσε στο Reuters ότι ο γιος του είχε ασπαστεί το βουδισμό και πρόσφατα είχε αποφασίσει να συνεχίσει την εκπαίδευση του, εργαζόμενος παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Αλέξις κατά τη θητεία του στο Ναυτικό είχε εκπαιδευτεί ως ηλεκτρολόγος αερομεταφορών και είχε λάβει το εθνικό μετάλλιο αμυντικών υπηρεσιών και το μετάλλιο για υπηρεσία στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είπε αξιωματούχος του αμερικανικού Ναυτικού στο Reuters.

Πρόσφατα είχε αναλάβει, ως πολίτης, εργολάβος τεχνολογίας πληροφοριών για να εργαστεί στο εσωτερικό δίκτυο του Ναυτικού και των Πεζοναυτών και του είχε δοθεί διαβάθμιση ασφαλείας με το χαρακτηρισμό «απόρρητο». «Είχε μυστική άδεια. Και διέθετε κοινή κάρτα πρόσβασης» είπε ο διευθυντής της εταιρείας The Experts, όπου εργαζόταν ο Αλέξις, Τόμας Χόσκο.

Ο Αλέξις είχε συλληφθεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2010 στην ιδιαίτερη πατρίδα του με την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για χρήση πυροβόλου όπλου, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν όταν οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι καθάριζε το όπλο του και εκείνο εκπυρσοκρότησε, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Είχε επίσης συλληφθεί στο Σιάτλ το 2004 γιατί πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου ενός εργάτη οικοδομών, σε έξαλλη κατάσταση την οποία πυροδότησε το γεγονός ότι εξέλαβε «έλλειψη σεβασμού» προς το πρόσωπο του, σύμφωνα με την Αστυνομία του Σιάτλ. 

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε αγάπη για τη ταϋλανδέζικη κουλτούρα, έμαθε να μιλά τη γλώσσα και άρχισε να εργάζεται στο εστιατόριο Happy Bowl στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας το 2008, ανέφερε η 64χρονη Τίκι Κόνφερ, ιδιοκτήτρια γειτονικού ταϋλανδέζικου εστιατορίου. Η ίδια δήλωσε ότι ο δράστης προσευχόταν σε ένα βουδιστικό ναό. «Ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Όταν είδα τη φωτογραφία του στις ειδήσεις σοκαρίστηκα», είπε.

Εξαιτίας της επίθεσης, που συντάραξε την αμερικανική πρωτεύουσα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών ακύρωσε για μερικές ώρες όλες τις αναχωρήσεις από το Εθνικό Αεροδρόμιο Ρίγκαν ενώ έξι δημόσια σχολεία και μία δημόσια υπηρεσία στην Κολούμπια έκλεισαν προληπτικά.

Ο γραμματέας του Ναυτικού Ρέι Μάμπους χαρακτήρισε το μακελειό «μία επίθεση κατά της οικογένειας του Ναυτικού» και είπε ότι οι πυροβολισμοί αποκάλυψαν ένα πιθανό κενό ασφαλείας. Το στρατιωτικό προσωπικό γενικά απαγορεύεται να φέρει όπλα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά όσοι διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα δεν ελέγχονται αυστηρά για πυροβόλα όπλα. Ο διοικητής του Ναυτικού Τιμ Τζίρους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκκένωση του κτιρίου, είπε ότι αναρωτιόταν πως ο ύποπτος απέκτησε πρόσβαση στο χώρο. «Αυτή τη στιγμή πολλοί αναρωτιούνται πόσο ασφαλές είναι το κτίριο ή πόσο ασφαλή είναι τα γραφεία», σχολίασε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By