Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Πρώτα ο συμβιβασμός, μετά η συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας

Η λύση που προκρίνεται, δηλαδή ένα «νομοσχέδιο- σκούπα» που θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα δεν ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης που φοβάται τη δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή. Την επέβαλλε όμως η τρόικα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή 

stournaras

Τη δέσμευση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι θα κατατεθεί ένα πολυνομοσχέδιο  που θα περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες έλαβε χθες βράδυ η τρόικα και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, όπως ήταν το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι υπουργοί Οικον0μικών στον Γιάννη Στουρνάρα από την περασμένη Δευτέρα.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  προσπάθησαν να αποφύγουν αυτήν την εξέλιξη – καθώς η ψήφιση του συνόλου των προαπαιτούμενων είναι ρίσκο και θα βάλει σε μεγάλη δοκιμασία την κυβέρνηση και μάλιστα σε προεκλογικό κλίμα. Το είχαν διαμηνύσει και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετέφερε και τα δυσάρεστα μαντάτα στο Μαξίμου χθες βράδυ. Ότι η τρόικα επιμένει…

Τώρα πλέον, στόχος είναι αφενός μία απόφαση του Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα με την οποία θα εκταμιευθούν οι δόσεις και αφετέρου να περάσει από τη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο- σκούπα». Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τις συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών με την τρόικα, θα ξεκινήσουν και οι συσκέψεις στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την επεξεργασία του νομοσχεδίου ώστε το τελικό κείμενο να μην αιφνιδιάσει τους βουλευτές αλλά και να εξαντληθούν τα περιθώρια αλλαγών, όπου η τρόικα δίνει τη δυνατότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πηγαίνει σε αυτή τη διαδικασία με τα ίδια επιχειρήματα, δηλαδή ότι το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί, ώστε να μην ακυρωθεί η προσπάθεια χρόνων, τώρα που έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.Το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων δεν είναι καλό. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση επιλέξει ένα άρθρο και μία ψηφοφορία για όλες τις εκκρεμότητες, τότε θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις και γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει αυτήν την τακτική που ωστόσο είχε ακολουθήσει στο παρελθόν. Η άλλη οδός, δηλαδή η συζήτηση και ψήφιση πρώτα επί της αρχής και μετά κατ΄ άρθρο, εγκυμονεί κινδύνους, αλλά θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά για κάποιους. Να ψηφιστεί δηλαδή το νομοσχέδιο επί της αρχής χωρίς απώλειες και το… θρίλερ να μεταφερθεί στις ψηφοφορίες των άρθρων.

Γιάννης Καμπουράκης