Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρώτα τα «έξι προαπαιτούμενα» και μετά οι επόμενες δόσεις

Έξι προαπαιτούμενες δράσεις πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να μπουν στα ταμεία της χώρας οι δύο επόμενες δόσεις που υπολογίζονται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ.

eurogroup

Οι δύο δόσεις που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ η καθεμία και οι οποίες οποίες είχαν προγραμματιστεί για τέλος Μαΐου και τέλος Ιουνίου, έχουν συνδεθεί με έξι προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, τόνισε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε πως «Ελπίζω ότι τα προαπαιτούμενα του Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα».

Στο Eurogroup της Πέμπτης το οποίο είναι και το πρώτο του καινούργιου Έλληνα υπουργού οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο. Οι εταίροι του αναμένουν με ανυπομονησία να γνωρίσουν τον νέο υπουργό που θα παρουσιάσει τα σχέδια και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα δείξει συγχρόνως και την προσήλωση του στις μεταρρυθμίσεις, ενώ παρούσα θα είναι και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι επιτεύξιμοι. Αυτό το σχόλιο είναι ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσει το Eurogroup τους επόμενους μήνες καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μία προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να «μαλακώσει» τους δημοσιονομικού στόχους που θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Ένας από αυτούς είναι και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 3.5% κάτι το όποιο όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί έναν στόχο πολύ υψηλό, δύσκολο να επιτευχθεί. Το μήνυμα, ωστόσο, από τον ευρωπαίο αξιωματούχο ήταν σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρωθεί στην εκπλήρωσή των υποχρεώσεων της και να παραμείνει πιστή στο πλαίσιο που της έχει τεθεί.

Παρόλο που η χρηματοδότηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή φτάνει στο τέλος της, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δίστασε να προβλέψει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, όπως και να σχολιάσει για το αν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχουν πολλές επιλογές, οι οποίες όμως θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι, όπως τόνισε ο ίδιος. Για τον ευρωπαίο αξιωματούχο όμως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη των στόχων είναι να δοθεί έμφαση στο αναπτυξιακό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας ενώπιον των εταίρων του στο Eurogroup του Μάιου.

Ένα σχέδιο που είχαν καλωσορίσει τα μέλη του Eurogroup, ενώ παράλληλα τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα που θα απελευθερώσουν περισσότερο την ελληνική οικονομία. Σε ποιο πρακτικά ζητήματα αναμένεται να ασχοληθεί το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας κατά την άφιξή του στην Αθήνα τον Ιούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί τα πρώτο σετ των 6 προαπαιτούμενων.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικας, ο Γερμανός Ματίας Μορς έχει πλέον επίσημα αντικατασταθεί από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος στο θέμα της παραίτησης του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης και οι ομόλογοι του Έλληνα εκπροσώπου κ. Τσακλόγολου του έθεσαν πολλά ερωτήματα με μεγάλη λεπτομέρεια για το θέμα.

Η απάντηση που πήραν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήταν ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη ήταν αδιαμφισβήτητα μία προσωπική του απόφαση. Σχετικά με την διαδικασία επιλογής του επόμενου γενικού γραμματέα σχολίασε ότι θα γίνει με έναν πολύ ανοιχτό τρόπο που θα περιλαμβάνει ακόμα και ειδικούς από το εξωτερικό που θα συμμετάσχουν στην σχετική διαδικασία. Πάντως για τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η παραίτηση αυτή έγινε σε μία «ακατάλληλη στιγμή».

By