Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρώτη εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης ενόψει του Συνεδρίου

Απόλυτα επιτυχημένη θεωρείται, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης με την κωδική ονομασία «Δημοκρατική Παράταξη – Ξεκινάμε», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Divani Caravel Hotel.

pasok-dimokratikiparataxi

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ορισμένοι εκ των υποψηφίων με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, ενώ ως κεντρικό της θέμα ήταν η ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης στην πορεία προς το συνέδριο.
Συγκεκριμένα, την εκδήλωση διοργάνωσαν δώδεκα από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της «Ελιάς», προερχόμενοι από τις κινήσεις και ειδικότερα, οι κ.κ. Τάκης Αναστόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνος Επιτροπάκης, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Νικόπουλος, Παναγιώτης Πάτρας.

Μεταξύ άλλων, παρόντες στην εκδήλωση είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Σπηλιόπουλος Κώστας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, o Νίκος Σαλαγιάννης, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρης Κουκουλόπουλος, οι εκπρόσωποι της κίνησης Πολιτεία 2012 Γιάννης Τούντας και Γιώργος Διακουλάκης απο την Πρωτοβουλία Β, το στέλεχος της Ελιάς, Αθηνά Δρέττα, ο εκπρόσωπος της κίνησης των Νέων Μεταρρυθμίσεων Μιχάλης Χάλαρης και ο Μάνος Επιτροπάκης από τη Δυναμική Ελλάδα, ο Παύλος Αθανασόπουλος και ο Γιάννης Μειμάρογλου. Επίσης, παρόντα ήταν και πολλά μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Στιγμιότυπο 2014-10-17, 1.27.00 π.μ.

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, τον λόγο πήραν οι κ.κ. Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Καλογήρου, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Ψυχογιός, ενώ χαιρετισμό απήθυνε και ο Πρόεδδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιβάλλεται «τώρα να καταλάβουμε πως το κάθετί που λέγεται ή που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός, η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων της χώρας, η έλλειψη συστράτευσης, θάρρους, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αλήθειας, έχει τεράστιο κόστος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τίτλο «Δημοκρατική Παράταξη-Ξεκινάμε» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο τη Αθήνας, με θέμα την ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης στην πορεία προς το συνέδριο.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμείς τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας», όχι της κυβερνητικής που, όπως είπε, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της, «αλλά της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση». Προηγουμένως, ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι η χώρα περνάει τώρα μια πολύ περίεργη φάση, λειτουργεί εργαστηριακά. «Η βούληση μας να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση, να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε εθνικό χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουμε την έξοδο από την κρίση με ασφαλή τρόπο και να παραδώσουμε τη χώρα ως ομαλή αυτόνομη ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αυτή μας η βούληση και εξαγγελία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ταραχή», είπε. «Και φαίνεται καθαρά τώρα, βλέπετε πώς αντιδρούν οι αγορές και τα διεθνή ΜΜΕ», συνέχισε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. «Ναι στο ΠαΣοΚ υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό, όχι αυτό που φαίνεται, είναι πολύ μικρές οι προσωπικές φιλόδοξες στρατηγικές και δεν έχουν καμία σημασία στη ροή της ιστορίας», είπε. Εξήγησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει ακόμα συνέλθει από το μεγάλο ιστορικό σοκ που προκάλεσε η αντιμετώπιση της αλήθειας της κρίσης το 2009 – 2010.

«Ποτέ δεν ξεπεράστηκε αυτό γιατί είναι πραγματικά σοκαριστικό να αναγκάζεσαι να ακυρώσεις ή να αναστείλεις παροχές που έχεις κάνει ιστορικά εσύ, είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις μέτρα αντιδημοφιλή», είπε, για να σημειώσει ότι «θα το ξεπεράσουμε όμως». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν και φαινόμενα ανεξήγητα και προκλητικά».

Σημεία ομιλιας Νίκου Μπίστη:

«Είμαστε σήμερα εδω για να δώσουμε το σήμα μιας αντεπίθεσης των δυνάμεων της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς. Και για να είναι αυτή η αντεπίθεση επιτυχής πρέπει να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας», είπε το στέλεχος της Ελιάς, Νίκος Μπίστης ξεκινώντας την ομιλία του στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και για την χώρα και για την παράταξη μας. Την ώρα που έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την έξοδο από την κρίση ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές στοχεύσεις φαίνεται να επιλέγει ένα προφανές για εμάς αδιέξοδο. Οι άσκοπες στην σημερινή συγκυρία εκλογές – είναι πιθανές. Και εμείς καλούμαστε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες να επαναλάβουμε τον μικρό άθλο της Ελιάς», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Μπίστης υπογράμμισε ότι ότι «με αυτή την γραμμή πλεύσης που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περιθώριο συνάντησης. Γιατί καμιά δημοσκοπική υπεροχή δεν μπορεί να καταστήσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική εθνικά επωφελή. Αν αυτή η πολιτική μεταβληθεί και οι συσχετισμοί το απαιτούν δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη η στο έλεος αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων».

Στη συνέχεια προχώρησε και σε μια αυτοκριτική σχετικά με το εγχείρημα της Ελιάς λέγοντας ότι «είναι κοινός τόπος ότι δεν αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε την επιτυχία της Ελιάς, ότι έπρεπε την επομένη των ευρωεκλογών να οικοδομήσουμε πάνω στο έτοιμο και επιτυχημένο σχήμα το οποίο αγκάλιασε ο κόσμος».

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Μπίστης είπε χαρακτηριστικά:

«Ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επηρεάζει αρνητικά την συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Κάθε βδομάδα και ένα επεισόδιο, μια έντονη αμφισβήτηση και της πολιτικής γραμμής και της ίδιας της αναγκαιότητας ύπαρξης ευρύτερης παράταξης. Οι αρνητικές επιπτώσεις αποτυπώνονται στο ηθικό πρώτα από όλα των μελών του ΠΑΣΟΚ. Εμείς ποτέ δεν αναμειχθήκαμε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε αποκλείσαμε κάποια ομάδα από την κοινή προσπάθεια, παρά τις βολές που εκτοξεύονταν κατά της Ελιάς την ώρα της εκλογικής μάχης. Αλλά δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση . Όποιος θέλει να συμβάλει καλοδεχούμενος. Όποιος δεν θέλει – όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του – ας μην προσέλθει. Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο να βάζει τρικλοποδιά στην παράταξη»

Την εκδήλωση διοργανώνουν 12 από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της «Ελιάς», οι κ.κ. Τάκης Αναστόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνος Επιτροπάκης, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Νικόπουλος, Παναγιώτης Πάτρας.

Η Αλεξάνδρα Δαλιάννη στην ομιλια της εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι υπονομεύει με την σταση του την χώρα και επισήμανε ότι το κλίμα της πολιτικής αστάθειας μπορεί να παέι την χώρα πίσω. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να συνεχίσει τα ίδια και θέλει την επιστροφή στα ίδια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόκληση της δημοκρατικής παράταξης είναι να δημιουργήσει την προοδευτική απάντηση στα σημερινά προβλήματα.

Τέλος, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς μπορούν να ενωθούν με στόχο μια προοδευτική διακυβέρνηση για την χώρα.

Ο Παντελής Καψής στην ομιλία ανέφερε ότι ο όρος ενότητα της κεντροαριστεράς έχει σήμερα κουράσει και ότι θα πρέπει να μπεί το άλογο μπροστά από το κάρο, δηλαδή, να μπεί μπροστά η πολιτική. «Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από εμάς το τι προτείνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και οτι υπήρξε προστασία ομάδων συμφερόντων, ενοώντας ορισμένες συντεχνίες. Άσκησε κριτική και στον πρόσφατο ανασχηματισμο της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δώσαμε το σήμα ότι ξαναγυρνάμε στα παλιά». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίτπωση του Αργύρη Ντινόπουλου που συμφώνησε με την Ρένα Δούρου για το ζήτημα της αξιολόγησης.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε ένα τετράπτυχο με βάση το οποίο θα υπάξει ένα νέο πολιτικο ρεύμα. Το κοινωνικό προφίλ, το παραγωγικό σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις και την Ευρώπη.

«Με βάση το συγκεκριμένο αυτό τετράπτυχο πρέπει να προχωρήσουμε στην πραγματοποίσηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το συνέδριο θα πρέπει να είναι πολιτικό και όχι συνέδριο σύγκρουσης μηχανισμών.

O Παναγιώτης Κωστούλας, με αφορμή την σημερινή εκδήλωση μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα προσπάθεια για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης. «Είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα σε όλους εκείνους τους πολίτες που δεν βρίσκουν έκφραση ούτε απέναντι σε μια συντηρητική δεξιά αλλά ούτε και σε μια λαϊκιστική αριστερά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Eίμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν ντρεπόμαστε που είμαστε στην κεντροαριστερά. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε όιτ εμείς μπορούμε να γεννήσουμε το νεό».

Μίλησε για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού που θα πρέπει να γίνει, όχι με όρους καλλιστείων αλλά, όπως είπε, με όρους αξιολόγησης και επαγγελματικής σταδιοδρομιας.

«Αναρωτιούνται πολλοί αν ήρθε το τέλος μας ως παράταξη. Το συνέδριο είναι η ύστατη ευκαιρία και θα πρέπει να έρθουν όλοι» τόνισε για να προσθέσει στο τέλος:

«H Κεντροαριστερά που ονειρευόμαστε δεν έχει ανάγκη από στρατηγούς αλλά από στρατιώτες».

By