Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Ινδία

Η Κίνα και η Ινδία έχουν στενούς οικονομικούς και ιστορικούς δεσμούς, όμως μεταξύ τους υπάρχει βαθιά καχυποψία η οποία τροφοδοτείται από τις υποβόσκουσες συνοριακές διαφορές

File photo of Xi Jinping in Valletta

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία ως αρχηγός κράτους θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ θα κάνει και μια περιφερειακή περιοδεία στη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες και το Τατζικιστάν, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος Σι θα ξεκινήσει το ταξίδι του από το Τατζικιστάν, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο.

Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας – το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν – δημιούργησαν το 2001 ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας για την καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και τη διακίνηση ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι το ταξίδι του κινέζου προέδρου στο Πακιστάν που ήταν αρχικά μέρος της περιοδείας, αναβάλλεται λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στη χώρα.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν στενούς οικονομικούς και ιστορικούς δεσμούς, όμως μεταξύ τους υπάρχει βαθιά καχυποψία η οποία τροφοδοτείται από τις υποβόσκουσες συνοριακές διαφορές. Η άνοδος στην εξουσία του Ινδού εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόδι, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, έχει προκαλέσει κινητικότητα μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.

Ενώ ο Μόδι φαίνεται να επιδιώκει ρεαλιστική οικονομική «εμπλοκή» με την Κίνα από το Τόκιο που βρέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου επέκρινε τις χώρες με «επεκτατική» νοοτροπία, σε μια έμμεση αναφορά στις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη νοτιοανατολική Ασία.

By