Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρώτη Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων με αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων «ξενίζουν» το Χατζηδάκη, που επιμένει

krisi ektoseis ermou
Philippos Messinis © FOSPHOTOS

Πρώτη Κυριακή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πολυκαταστημάτων και σουπερμάρκετ σήμερα 3 Νοεμβρίου, με εκπτώσεις που ξεπερνούν το 50%, αλλά και με αντιδράσεις.

Η ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων πραγματοποιεί συγκέντρωση αυτή την ώρα στην Ερμού, όπου ωστόσο μεγάλος αριθμός καταστημάτων έχει ανοίξει. Στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, πολλοί πολίτες κάνουν βόλτες, λίγοι όμως ψωνίζουν, παρόλο που έχουν ξεκινήσει οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου.

Οι  εμποροϋπάλληλοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα και σύμφωνα με τον Θάνο Βασιλόπουλο, γενικό γραμματέα των ιδιωτικών υπαλλήλων το 75% με 80% των εμπορικών συλλόγων της χώρας έχει αποφασίσει τα μέλη τους να μην ανοίξουν την Κυριακή. Ο κ.Βασιλόπουλος σημείωσε επίσης ότι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης, ο Βερόπουλος και ο Μασούτης αποφάσισαν να μην ανοίξουν την Κυριακή. Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων κάλεσε τα μέλη του όχι μόνο να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους, αλλά να κολλήσουν στις βιτρίνες αφίσα με σκίτσο της Μελίνας Μερκούρη ως Ίλυα, στο «Ποτέ την Κυριακή».

pote thn kyriaki kleista katastimata

 

Πολλά μικρά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, εξηγώντας με σημειώματα στις βιτρίνες τους πως η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στην οικογένεια και ζητώντας από τους πολίτες να μην ψωνίσουν τίποτε τις Κυριακές.  Σύμφωνα με τους εμποροϋπαλλήλους, η 3η Νοεμβρίου, είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά μετά το 1908, όταν καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία.

kyriaki kleisto katastimata

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχει αφήσει στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους την απόφαση εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους να λειτουργήσουν ή όχι την Κυριακή, τονίζοντας πως «σέβεται το δικαίωμα της απεργίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης πάντως δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία πως τον «ξενίζουν» οι αντιδράσεις . Υποστηρίζει δε πως οι επαγγελματικές ενώσεις που μποϊκοτάρουν το μέτρο « αν ήθελαν να είναι συνεπείς στη λογική τους, θα έπρεπε να ζητήσουν να κλείσουν τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και όλα τα άλλα καταστήματα τα οποία εδώ και 10ετίες παραμένουν ανοιχτά και θεωρούμε αυτονόητο να παραμένουν ανοιχτά».

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη: «Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος. Όλες οι χώρες της Μεσογείου που μας ανταγωνίζονται στον τουρισμό», ενώ δηλώνει ότι θα επιμένει σε αυτή την αλλαγή, διότι είναι «θέμα κοινής λογικής».

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να φέρει νέους πελάτες στην αγορά, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, ενώ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΛΠΕ “Αννα Μαρία Μαζαράκη είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως έστω και 10% παραπάνω τζίρος να γίνει την Κυριακή, είναι 10% παραπάνω ΦΠΑ και ότι «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By